Athena Promachos

Atena Promahos (Athena Promachos, Ἀθηνᾶ Πρόμαχος "Atena koja se bori na prvoj liniji") bila je kolosalna brončana statua boginje Atene koju je izvajao Fidija, a koja je stajala između Propileje[1] i Partenon na atenskoj Akropoli. Atena je bila boginja mudrosti i ratnika, te zaštitnica istoimenog grada. Fidija je osim ove izvajao još dvije statue Atene, veliki ("chryselephantine") kultni prizor Athena Parthenos od zlata i slonovače u Partenonu i Lemnijske Atene. Izraz Athena Promachos se, inače, nije koristio do 4. vijeka n.e.:[2] Pauzanija (1.28.2) ju je tako jednostavno nazivao "velikom brončanom Atenom" na Akropoli.

Historija uredi

Athena Promachos je bila jedno od najranijih Fidijinih djela o kome postoje podaci: postavljena je godine 456. pne. Napravljena je uz pomoć plijena u bitci kod Maratona. Danas su očuvani tragovi mramorne baze; prema sačuvanim natpisima, bila je visoka oko 9 m.[3] Prikazivala je Atenu kako stoji sa štitom naslonjenim na nogu i kopljem u desnoj ruci. Statua je bila tako velika da su se koplje i šljem mogli vidjeti s mora oko Rta Sounion.

Vjeruje se da je statua sagrađena u spomen Kimonove pobjede nad Perzijancima u bitci kod Eurimedona 467. pne. ili Kalijinog mira godine 450/49. pne. (Walsh 1981).

Izgled Athene Promachos se može djelomično rekonstruirati na temelju atenskih kovanica izu rimskog perioda.

Athena Promachos je stajala [4] nad svojim gradom 1000 godina sve do 465. n.e.[5] kada je prevezena u Carigrad (glavni grad tadašnjeg Istočnog Rimskog Carstva), i smještena u "Ovalni Forum", gdje su se na dvoru čuvale preostale brončane statue iz antičkog perioda.

Konačno ju je godine 1203. uništila masa praznovjernih kršćana, uvjerena da pomaže križarima osvojiti grad (Jenkins 1947).

Postoje dva očuvana modela za koje se vjeruje da je mogu predstavljati - Athena Elgin, mali brončani kipić, danas u Metropolitanu,[6] sa sovom u ruci te torzo zvan Athena Medici danas u Louvreu[7].

Napomene uredi

  1. Današnji temelji ukazuju da je bila izravnana sa starim Propylonom, prije izgradnje današnje "nove" Propileje.
  2. Birte Lundgreen, "A Methodological Enquiry: The Great Bronze Athena by Pheidias" The Journal of Hellenic Studies 117 (1997, pp. 190-197) p 198. Lundgreen usefully assembles the literature.
  3. Dinsmoor, William Bell. 1921. "Attic building accounts. IV. The statue of Athena Promachos.", American Journal of Archaeology 25/2, pp 118-129.
  4. Neki izvori navode da je "sjedila".
  5. Lundgreen 1997:190.
  6. MMA acc. no. 50.11.1. Height 0.149 m.
  7. MA 3070. Height 2.6 m.

Izvori uredi