Za rod ptica v. Archilochus.

Arhiloh (grčki: Ἀρχίλοχος) (cca. 680. pne.-cca. 645. pne.) bio je grčki pjesnik i, prema nekim navodima, najamnik. Često ga se smatra najstarijim liričarom evropske književnosti. Suvremenici su ga smatrali genijalnim pjesnikom, iako su mu od djela sačuvani samo fragmenti.

Podaci o njegovoj biografiji navode da se rodio na otoku Parosu kao sin lokalnog aristokrata. U mladosti je bio zaručen za kći lokalnog plemića, ali mu je nesuđeni tast dao na prevaru razvrgnuti zaruke. Arhiloh se osvetio iskoristivši festival Demetre gdje je ispjevao okrutnu satiričku pjesmu na račun tasta. Pjesma je bila tako efektna da mu se nesuđeni tast i bivša zaručnica od sramote ubili.

Arhiloh je nakon toga živio kao nomad, seleći se iz grada u grad i s otoka na otok. Često se susretao s poniženjima i siromaštvom, a bio je prisiljen zarađivati za život kao profesionalni vojnik. Životne nedaće su mu našle odraza na pjesme koje su glavni izvor podataka o njegovom životu.

Za Arhiloha se tvrdi da je u antičku književnost uveo jamb, a tematski su mu pjesme skrenule s važnih epskih tema karakterističnih za Homerap prema intimnim problemima karakterističnim za liriku.

Vanjske veze uredi

 
Wikiizvor
Grčki Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: