Arapski vuk (Canis lupus arabs[1]) je podvrsta sivog vuka koji se nekada rasprostirao na cijelom Arapskom poluotoku, a danas samo u malenim izoliranim područjima u južnom Izraelu, jugozapadnom Iraku, Omanu, Jemenu, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i nepotvrđeno u nekim dijelovima Sinajskog poluotoka u Egiptu. Te je stoga upisan na IUCN-ov crveni popis kritično ugroženih vrsta (CR).

Arapski vuk
Status zaštite

Status zaštite: Kritično (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Canidae
Rod: Canis
Vrsta: C. lupus
Trojni naziv
Canis lupus arabs
(Pocock, 1934.)
Tamnoplavo: staništa arapskih vukova
Arapski vuk u zoološkom vrtu Tel Aviva (Izrael)
Arapski vuk snimljen u pustinji Arava (Izrael)

Arapski vuk je manji vuk prilagođen pustinjskoj klimi, visine oko 66 cm i težine od oko 18 kg. Uši su im veće u odnosu na tijelo od drugih vrsta vukova, kako bi se lakše rashlađivali. Još jedna razlika i je i način lova, naime arapski vukovi ne žive u čoporima, nego love u skupinama od 2-4 jedinke, te nikada ne zavijaju[2]. Još jedna jedinstvena odlika su spojena dva srednja prsta na šapama (odlika za koju se smatralo da je svojstvena samo afričkim divljim psima[3]), a od indijskog vuka se razlikuje svijetlijim krznom i manjom veličinom. Arapski vukovi imaju kratku dlaku i tanko krzno ljeti, a duge dlake na leđima ostaju duge tijekom cijele godine. Vjerojatno još jedna prilagodba protiv sunčeva zračenja.

Arapski vuk se hrani zečevima, glodavcima, kopitarima, i bilo kojim strvinama koje nađu, ali će napasti i manje domaće životinje do veličine koze. Zbog toga ih seljaci često ustrijeljuju, love u zamke i truju.

Izvori uredi

  1. Canis lupus arabs na Integrated Taxonomic Information System (en) Preuzeto 31. siječnja 2012.
  2. Barry Lopez, Of wolves and men, 1978., str. 320. ISBN 0-7432-4936-4.
  3. David Macdonald, The Velvet Claw, 1992., str. 256. ISBN 0-563-20844-9.

Ostali projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Canis lupus arabs
 Wikivrste imaju podatke o: Canis lupus arabs