Apertium je platforma za kompjutersko prevođenje razvijena uz pomoć sredstava Španske i Katalonske vlade na univerzitetu u Alikantu. Apertium je slobodan softver, objavljen pod GNU GPL licencom.

Apertium je nastao kao jedna od jezgri za kompjutersko prevođenje u okviru projekta OpenTrad. Iako je u početku razvijen za prevođenje bliskih jezika, njegove mogućnosti su u međuvremenu poboljšane, te je sada moguće tretirati i divergentne jezičke parove. Novi jezički par kreira se pripremom jezičkih podataka u obliku rečnika i pravila u dobro dokumentiranom XML formatu.

Jezični podaci koji su trenutno razvijeni za upotrebu u Apertiumu (u suradnji sa Univerzitetom u Vigu, Politehničkim univerzitetom u Kataloniji te Univerzitetom Pompeu Fabra) podržavaju romanske jezike Španije (kastiljki, katalonski i galicijanski), te engleski, portugalski, francuski, rumunski i oksitanski.

Apertium je tzv. shallow-transfer sistem za kompjutersko prevođenje koji koristi potpuni oblik za sve leksikološke transformacije i skriveni Markovljev model za označavanje izgovora ili odabir ispravne kategorije reči.

Vanjske veze uredi