Antifungalni lek

(Preusmjereno sa stranice Antimikotik)

Antifungalni lekovi se koriste za tretiranje gljivičnih bolesti kao što su atletsko stopalo, ringvorm, kandidijaza, ozbiljnih sistemskih infekcija, kao što je kriptokokalni meningitis, i drugih.

Nuspojave uredi

Pored oštećenja jetre ili poremećaja nivoa estrogena, mnogi antifungalni lekovi mogu da uzrokuju alergijske reakcije kod ljudi. Na primer, za azolnu grupu lekova je poznato da uzrokuje anafilaksu.

Postoji takođe mnoštvo farmakokinetičkih interakcija. Pacijenti trebaju da pročitaju detalje informacija o leku. Na primer, azolni antifungali, poput ketokonazola ili itrakonazola mogu da budu supstrati i inhibitori P-glikoproteina, koji (između ostalog) izlučuje toksine i lekove u creva.[1] Azolni antifungali su takođe supstrati i inhibitori enzima CYP3A4 i citohrom P450 familije,[1] te uzrokuju povišenje koncentracije blokatora kalcijumskih kanala, imunosupresanata, citostatika, benzodiazepina, tricikličnih antidepresiva, makrolida i SSRI lekova.

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 doctorfungus > Antifungal Drug Interactions Arhivirano 2010-06-19 na Wayback Machine-u Content Director: Russell E. Lewis, Pharm.D. Retrieved on Jan 23, 2010

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi

  • Antifungal Drugs – Detailed information on antifungals from the Fungal Guide written by Drs. R. Thomas and K. Barber