Ante Vican (Vinjani Gornji, 11. lipnja 1926. - Grude, 21. ožujka 2014.), hrvatski filmski i kazališni glumac, rođen u Vinjanima Gornjim, općina Imotski, Hrvatska. Osim što je bio glumac, bio je pisac kazališnih komada i kazališni redatelj. Režirao je i mjuzikle s pjevanjem i baletom.

Ante Vican
Rođenje 11. lipnja 1926.
Vinjani Gornji
Smrt 21. ožujka 2014.
Grude
Zanimanje glumac

Životopis

uredi

Rodio se je u Vinjanima Gornjim kod Imotskog 11. lipnja 1926. godine. Prvi je hrvatski glumac koji je završio Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu. Upisan je kao student br. 2, jer se nije izdavao broj jedan.

Živio je i radio u Mostaru kao kazališni glumac. Profesionalni rad kazališnog glumca u svezi mu je s Narodnim kazalištem ("Narodnim pozorištem") u Mostaru. 1994. je bio jednim od suosnivača Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, zajedno sa svojom suprugom Danom Kurbalijom koja je također bila dugogodišnja glumicom mostarskog kazališta.

Bio je redovnim članom Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH.

Umro je 2014. u staračkom domu u Grudama. Bit će pokopan u rodnim Vinjanima.

Nagrade

uredi
  • Dobitnik je Zlatne arene za sporednu mušku ulogu u filmu Zrinka Ogreste "Crvena prašina". Glumu završio u Zagrebu kao prvi diplomirani glumac s diplomom pod rednim brojem 2 jer se broj 1 ne izdaje.
  • Nagrada Zlatni smijeh Satiričkog kazališta Jazavac u Zagrebu.
  • 27. julska nagradom BiH za životno djelo.
  • Zlatni prsten revije Svijet iz Sarajeva
  • Nagrada 14. februar grada Mostara za mjuzikl s pjevanjem i baletom Magareći kvartet.
  • više od trideset nagrada za glumačka ostvarenja na kazališnim festivalima u Jajcu i Brčkom

Uloge

uredi

Glumio u brojnim predstavama, serijama i filmovima. Od filmova i serija spomenimo:

Ante Vican je unatoč velikoj životnoj dobi bio u kalkulacijama hrvatskih redatelja za snimanje filmova. Antun Vrdoljak namjeravao je 2014. Anti Vicanu ponuditi ulogu u filmu o generalu Anti Gotovini, u kojoj bi odigrao ulogu jednog hrvatskog starog emigranta.

Kazališni komadi

uredi

Kazališni komadi koje je napisao i režirao.

Izvori

uredi