Anna Magnani (7. mart 190826. septembar 1973.) je bila Oscarom nagrađena italijanska filmska glumica. Međunarodnu slavu je stekla nastupom u filmu Rim, otvoreni grad, a Oscara za ulogu sicilijanske udovice u The Rose Tattoo.

Anna Magnani
Biografske informacije
Rođenje(1908-03-07)7. 3. 1908.
Rim, Italija
Smrt26. 9. 1973. (dob: 65)
Rim, Italija
SupružnikGoffredo Alessandrini (1935-1950)

Biografija uredi

Rođena je u Rimu. Odrasla je u siromaštvu, a odgojila ju je baka s majčine strane u predgrađu. Vrlo rano se počela zanimati za glumu, te postiže uspjehe u kazalištu.

Kasnije prelazi na film, te surađuje s najvećim poslijeratnim redateljima ( Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Luchino Visconti, Roberto Rossellini, Jean Renoir.). Iako se odlikovala netipičom ljepotom, svoje umijeće je usavršila do maksimuma i postala poznata u domovini, a tek kasnije u svijetu. Oscara je dobila 1955. za ulogu u filmu Tetovirana ruža. Pred kraj karijere izjavila je da je frustrira tipiziranje nje kao glasne, histerične žene iz radničke klase. U karijeri je ostvarila 40-tak uloga.

Roberto Rosselini bio joj je ljubavnik, a Jean Renoir izjavio je da je ona najbolja glumica s kojom je radio. Imala je sina iz braka koji je trajao od 1935. do 1950. godine. Nakon toga nije se ponovno udavala. Umrla je u 65. godini nakon duge borbe s rakom gušterače. Ogromna gomila obožavatelja došla joj je odati počast. Danas počiva na groblju u Laziu.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi