Angel Maturino Resendiz

Angel Maturino Reséndiz, poznatiji pod nadimcima The Railway Killer/The Railroad Killer (Željeznički ubica) (1.8. 195927.6. 2006.) bio je serijski ubica pogubljen u američkoj državi Texas. Bio je ilegalni imigrant iz Meksika, koji je uskačući na vlakove putovao po SAD kako bi nesmetano mogao vršiti zločine. Kada je osumnjičen za serijska ubistva, 21.6. 1999. je nakratko postao 457. po redu bjegunac na listi 10 najtraženijih bjegunaca FBI.

Ángel Maturino Reséndiz aka Rafael Resendez-Ramirez
Rafael Resendez-Ramirez
Opće informacije
Ime po rođenjuÁngel Leoncio Reyes Recendis
Rođenje1. august 1959. (1959-08-01)
Izucar de Matamoros, Meksiko
Smrt27. jun 2006. (dob: 45)
Death Row, Huntsville, Teksas, SAD
Uzrok smrtipogubljenje smrtonosnom injekcijom
Ubistva
Broj žrtavanajmanje 15
Oružje/akamenje i tupi predmet
Motivpljačka (novac za drogu i alkohol)
silovanje i seksualno zlostavljanje
Datum hvatanja13. jul 1999

Resendiz je ubio najmanje 15 ljudi, pri čemu se najčešće služio kamenjem i tupim predmetima, a žrtve je napadao u njihovim kućama, obično u blizini željezničke pruge. Motiv je najčešće bila pljačka, odnosno nabavka novca za alkohol i drogu. U nekoliko slučajeva je ženske žrtve i silovao, uključujući i uglednu pedijatricu dr. Claudiu Benton.

Resendizovo hvatanje je otežalo to što nije imao fiksnu adresu, odnosno što je koristio vlakove kako bi nesmetano i neprimjećeno putovao između Meksika, SAD i Kanade. Njegova sestra Manuela se, međutim, saznavši da ga traži FBI, uplašila da bi mogao biti ubijen od lovaca na ucjene te ga je u julu 1999. godine, u društvu duhovnog savjetnika nagovorila da prijeđe granicu između El Pasoa u Texasu i Ciudad Juareza u Meksiku te se preda teksaškom rendžeru Drewu Carteru.

Kada je uhapšen u julu 1999. godine, imao je 39 godine. Ubrzo je priznao 9 ubistava za koga su ga teretili, te još 2 ubistva za koje nije bio osumnjičen. Teksaški sud ga je proglasio krivim te osudio na smrt.

U aprilu 2006. godine je, nekoliko mjeseci prije planiranog pogubljenja, priznao i ubistvo u San Antoniju počinjeno 1991. godine.

Resendiz je pogubljen smrtonosnom injekcijom 27.6. 2006.

Vanjske vezeUredi