Andronikos Doukas (general pod Lavom VI)

Andronikos Doukas ili Doux (grčki: Ἀνδρόνικος Δούκας/Δούξ, ? - 910) bio je bizantski vojskovođa u službi cara Lava VI Mudrog. Bio je prvi član znamenite porodice Doukas o kome postoje značajnija količina historijskih podataka. Godine 904. se istakao u sukobu s Arapima, nanijevši im veliki poraz kod Germanikeje u današnjoj jugoistočnoj Turskoj. Međutim, brzo je postao predmetom dvorskih spletki eunuha Samonasa koji ga je držao svojim glavnim suparnikom; on je 906. poslao lažne vijesti da ga car namjerava uhapsiti i oslijepiti, a u što je Andronikos povjerovao te 906. caru otkazao poslušnost te se zajedno sa porodicom i sljedbenicima povukao u tvrđavu Kabala kraj Ikonijuma. Andronikosove nade da će se uspjeti pomiriti s carem je 907. prekinula smjena njegovog prijatelja Nikole Mistika s mjesta carigradskog patrijarha. Doukas je nakon toga odlučio prebjeći na teritoriju Abasidskog Kalifata, čije su mu vlasti dale utočište u Bagdadu.

Andronikos Doukas
Nema slobodne slike
Umro/lacca. 910
Bagdad
VjernostBizantsko Carstvo
ČinDomestik škole
RodbinaKonstantin Dukas (sin)

Lav VI je, po svemu sudeći, bio prilično blizak s Andronikosom, te je čak napisao elegičnu pjesmu u kojoj izražava žaljenje zbog njegovog bijega. Preko posrednika mu je poslao tajno pismo u Bagdad nudeći mu potpunu rahbilitaciju ako se vrati; njegov suparnik Petronas je, međutim, odlučio to spriječiti, upozorivši abasidskog vezira na carevo pismo. Andronikos je zbog toga prisiljen preobratiti se na islam te stavljen u kućni pritvor, gdje je umro.

Andronikosov sin Konstantin je, za razliku od oca, uspio pobjeći na bizantsku teritoriju. Nekoliko godina kasnije je poginuo u pokušaju da preotme bizantsko prijestolje.

Izvori uredi