Leon VI Mudri (886. - 912.), bizantski car, nasljednik Bazilija I. Makedonca.

Leonova majka zvala se Eudokia Ingerina, bivša ljubavnica Mihajla III prije nego što se još za njegova života udala za Bazilija I, koji je kasnije postao car. Odnos između oca i sina nije bio dobar. U međuvremenu se pretpostavlja da je Leonov otac ustvari bio Mihajlo III, ali ta teza nije dokazana. Leon je u svakom slučaju bio umiješan u zavjeru protiv Bazilija godine 883 i bio zbog toga zatvoren.

Nakon očeve smrti godine 886. Leon je preuzeo prijestolje i vladao skupa s bratom Aleksandrom, iako je pravu moć i glavnu riječ imao Leon.

Leon je doživio više poraza od Bugara, koje je bez razloga provocirao. Godine 896. Bizant biva pobijeđen i nakon toga Leon potpisuje mir s Bugarima.

I protiv Arapa je trpio gubitke: 902 gubi Taraominu na Siciliji, što ima jak utjecaj na kontrolu bizantskih voda vlastitom flotom. Također sve više bizantskih gradova biva napadnuto. Godine 911. Bizant organizira veliku invaziju Krete, koja završava neuspjehom. Kratko nakon tog neuspjeha Leon se razbolio i umro.

Leon je nazvan mudrim ili filozofom zbog njegove podrške umjetnosti. Završio je radove na bazilici, na grčkim prijevodima i modernizirao je zakonik Justinijana I. Oko godine 900. sročio je prvu, danas poznatu definiciju vojne logistike koja se i danas uči na vojnim institutima pod nazivom leonska.

Prethodnik: Bizantski carevi Nasljednik:
Bazilije I. Makedonac (867. - 886.) Aleksandar (912. - 913.)