Vasilije I Makedonac

Vasilije I, zvani Makedonac (grčki: Βασίλειος Α΄ο Μακεδών, Basileios I o Makedhon; armenski: Բարսեղ Ա Մակեդոնացի[1]), (cca. 811 – 29.8. 886.) bio je vizantijski car. Vizantinci szu ga smatrali jednim od svojih najvećih careva i osnivačem najsjajnije vizantijske carske dinastije, Makedonoi, odnosno začetnikom renesanse vizantijske umetnosti. Moderni istoričari su, pak, manje skloni hvaliti ga, jer izgleda da je mnoge njegove reforme zapravo započeo njegov prethodnik Mihajlo III, koga je Vasilije ubio. Pod Vasilijem I je Carigrad imao oko 300.000 stanovnika.

Vasilije, sin Konstantin i druga supruga Eudoksija Ingerina


Biografija uredi

Vasilije je poreklom bio Jermenin.Zbog teskih uslova zivota njegova porodica odlazi u Makedoniju.Rodjen oko 812.g sa 25.-26.godina uputio se u Carigrad u potrazi za srecom.Njegov zivot je neverovatna prica o coveku koji je prevalio put od konjusara do Cara.Prema legendi te noci kad je dosao u Carigrad,zanocio je pod tremom crkve Svetog Diomeda.U neko doba noci igumana manastira iz sna je trgao glas:"Ustani,i idi otvori caru vrata od crkve".Izasavsi napolje kaludjer nije video nikog sem prasnjavog coveka opruzenog po plocniku.Vratio se da spava misleci da mu se ucunilo.Glas ga je jos jednom opomenuo,ali prizor u dvoristu je bio isti.Kad ga je po treci put glas opomenuo dobio je i udarac u rebra:"Uvedi onog sto lezi pred vratima.On je car"-rece gromki glas.Vasilijev zaivot se odavde menja.Zbog svoje visine i snazne gradje postaje konjusar carevog rodjaka Teofila.Sa Teofilom odlazi u Patras gde upoznaje Danielidu,bogatu grkinju koja postaje njegov dobrotvor(kasnije ce joj se oduziti davanjem titule"majka Vasileusa").

 
Izaslanstvo Srba i Hrvata caru Vasiliju I

Rodjak Mihaila III,Antigon jednom prilikom je organizovao rucak na kom se zadesilo i neko bugarsko poslanstvo.Pri kraju rucka izasli su rvaci da razonode goste.Bugari su sa sobom imali coveka neverovatne snage,koga ni jedan od vizantiskih rvaca nije pobedio.Na ovom rucku je bio i Teofil koji predlozi Antigonu da pozove svog konjusara Kefalasa(jaka glava)-(kako je prijateljski zvao Vasilija).Vasilije na ocigled veceg broja dvorskih ljudi vrlo lako savlada bugarina.

Car Mihailo III je bio veliki zaljubljenik u konje i konjske trke.Jednom prilikom dobio je konja vrlo lepog ali neukrotivog i tu se na Vasilijevu srecu ponovno nasao njegov tutor Teofil,koji predlozi caru da pozove svog konjusara.Kad je Vasilije dosao savremenici tu scenu opisuju kao susret drugog Aleksandra i drugog Bukefala.Odusevljeni Mihailo III uzima Vasilija u svoju sluzbu.Maldi Vasilije je brzo shvatio da naklonost cara koji uziva u picu i ludostima moze steci samo radeci iste,ugadjajuci mu.

856.god.Vasilije postaje"veliki stitonosa",a 862.god."prvi komornik".

Reference uredi

Vasilije I Makedonac
Rođen/a: c. 811 Umro/la: 29.8. 886
Kraljevske titule
Prethodi:
Mihajlo III
Vizantijski car
867–886
Slijedi:
Lav VI