Anastasia Dualla

Anastasia "Dee" Dualla je izmišljeni lik kolonijalnog oficira u novoj TV-seriji Battlestar Galactica, koju je glumila Kandyse McClure.

Anastasia Dualla
lik iz Battlestar Galactica
Anastasia "Dee" Dualla
Prvo pojavljivanjeMiniserija
Zadnje pojavljivanje"Sometimes a Great Notion"
Tumač/ica ulogeKandyse McClure
Informacije
Nadimak/ciDee
Vrstaljudska
Rodžena
Titulazastavnica(Miniserija -2.20)
poručnik(2.20 - 4.5)
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Rodom je sa planete Sagittaron, a Kolonijalnim snagama se priključila protiv želje svog oca, koji je poginuo u sajlonskom napadu.

Pojavljuje se na početku serije kao zastavnica (podoficir) na zapovjednom mostu, zadužena za komunikacije sa drugim brodovima i lovačkim aparatima. Odmah nakon upoznavanja, dopadne joj se Billy Keikeya, pomoćnik ministrice, a kasnije predsjednice Laure Roslin; njih dvoje započinju ljubavnu vezu. Kada joj Billy ponudi brak, Dualla odbija, velikim dijelom zbog toga što je također počela osjećati privlačnost prema kapetanu Leeju "Apollu" Adami. Keikeyin pokušaj da raščisti stvar sa njom završava prilikom terorističkog napada u kome su oboje uzeti kao taoci; Keikeya pogine nastojeći Dualli spasiti život.

Dualla nedugo potom zajedno sa Tory Foster i Saulom Tighom sudjeluje u lažiranju izbora zahvaljujući kojem Roslin odnese pobjedu nad Gaiusom Baltarom. Iako je lažiranje razotkriveno, a Baltar naknadno proglašen predsjednikom, Dualla ne snosi nikakve sankcije. Kasnije je premještena na Pegasus, dobija oficirski čin, a na Pegasusu, gdje je napredovala do mjesta zamjenika zapovjednika, odlučuje ostati nakon pronalaska Nove Caprice. Njih dvoje se vjenčaju.

Odnos Leeja i Dualle se zakomplicira, nakon što Dualla shvati da Lee još uvijek osjeća ljubav prema Kari "Starbuck" Thrace. Nedugo nakon što je Lee uspješno obranio Baltara na suđenju za izdaju, Dualla ga napušta, iako oboje ostaju prijatelji.

Dualla se ponovno pomiri sa Leejem nedugo nakon otkrića "Zemlje", a za koju se ispostavi da predstavlja nuklearnu pustoš. Dualla uživa nekoliko sretnih trenutaka sa njim, prije nego što izvrši samoubistvo hicem iz pištolja u glavu.

Vanjske veze uredi