Leland Joseph "Lee" Adama (pozivni znak: Apollo) je izmišljeni lik kolonijalnog pilota koji predstavlja jednog od protagonista nove verzije TV-serije Battlestar Galactica, a koga je tumačio Jamie Bamber.

Lee Adama
lik iz Battlestar Galactica
Jamie Bamber as Lee "Apollo" Adama
Prvo pojavljivanjeMiniserijja
Zadnje pojavljivanje"Daybreak"
Tumač/ica ulogeJamie Bamber
Informacije
AliasiApollo
Vrstaljudska
Rodmuškarac
TitulaKapetan(Miniserija - epizoda 2.10)
Poručnik(epizode 2.11 - 2.12)
Kapetan (epizoda 2.13 - 2.16)
Major(epizoda 2.17)
Komandant(epizoda 2.18 - 3.05, BSG: Razor)
major (epizoda 3.06 - 3.19)delegat Caprice u Kvorumu Dvanaest (epizoda 4.03 - 4.08)
v.d. predsjednika Dvanaest Kolonija (epizoda 4.08 - 4.10)
potpredsjednik Dvanaest Kolonija (epizoda 4.15 - )
Rođenje
Smrt

Fiktivna biografija uredi

Lee Adama se rodio kao sin Williama Adame, bivšeg kolonijalnog oficira i veterana Prvog sajlonskog rata, te Carolanne Adama. Imao je mlađeg brata po imenu Zak. Otac je obojicu sinova ohrabrio da se, kao i on, priključe Kolonijalnim snagama i postanu piloti "Vipera". Lee je od oca naslijedio pilotski talent, ali ne i Zak, koji je tragično stradao na prvom samostalnom letu. Lee je zbog toga krivio oca, ali bio i mučen osjećajem krivnje, dijelom zbog toga što je pred Zakovu smrt upoznao njegovu zaručnicu Karu "Starbuck" Thrace u koju se zaljubio.

Lee Adama je napredovao do čina kapetana, a na samom početku serije dobija zadatak sudjelovati na ceremoniji prestanka službe svemirske krstarice Galactica, broda kojim zapovijeda njegov otac. U sajlonskom napadu gine zapovjednik Galacticinih lovaca, te Adama, kao najbolji pilot, preuzima to mjesto. Prema ocu osjeća duboko poštovanje, ali mu se ne ustručava suprotstavljati. To posebno dolazi do izražaja tokom očevog sukoba sa Laurom Roslin, kojoj pomaže za vrijeme puča, inzistirajući na nužnosti da se i u izbjeglištvu očuvaju demokracija i drugi ideali Dvanaest Kolonija.

Lee Adama je na Caprici imao zaručnicu po imenu Giane, a koju je ostavio za vrijeme sajlonskom napada u kome je najvjerojatnije stradala. Mučen grižnjom savjesti, počinje se brinuti o Payi, kćeri prostitutke Shevon sa kojom ima odnos. Lee je ranjen u terorističkom napadu u kome je smrtno stradao Billy Keikeya; poslije toga započinje odnos sa njegovom dotadašnjom djevojkom Anastasiom Duallom. Poslije dolaska Pegasusa, imenovan je za zapovjednika njegovih lovačkih snaga, a poslije smrti svoja tri prethodnika i zapovjednikom tog broda. Lee se nalazi na toj dužnosti u trenutku otkrića Nove Caprice. Po dolasku na taj planet, provodi noć sa Starbuck, ali se sljedeće jutro, doznavši da se ona udala za Sama Andersa, odlučuje vjenčati za Duallu.

Lee Adama sudjeluje u evakuaciji kolonista sa Nove Caprice, a potom dobija zadatak čuvati Roma Lampkina, advokata koji brani Gaiusa Baltara na suđenju za izdaju. Tokom procesa se Lee zbliži sa Lampkinom, ali ponovno stekne zanimanje za pravo, kojim se bio bavio njegov proslavljeni djed Joseph. Na očev užas odlučuje postati Baltarov branitelj te čak napušta Flotu i započinje civilnu karijeru. Zbog toga pati odnos sa njegovim suborcima, uključujući Duallu; sa njom se ponovno zbliži neposredno prije nego što će izvršiti samoubistvo.

Lee se iskazuje kao sposoban političar, inzistirajući da ostaci čovječanstva prilagode svoj politički sistem novim okolnostima. Nakon neuspjele pobune koju su izveli Tom Zarek i Felix Gaeta, predsjednica Roslin imenuje Leeja na Zarekovo mjesto potpredsjednika. Kako se Roslinino zdravstveno stanje pogoršava, tako Lee de facto preuzima mjesto predsjednika. Pred sam kraj serije, Adama se privremeno vraća Floti i sudjeluje u završnom napadu na "Koloniju". Po dolasku na Zemlju, Lee dolazi na ideju da kolonisti napuste tehnologiju, odnosno žive u selima jednostavnim životom jer bi se na taj način lakše prilagodili novim okolnostima i suživotu sa precima modernih ljudi.

Vanjske veze uredi