Alikvotno pjevanje

Alikvotno pjevanje (engl. overtone singing ili harmonic singing).[1] označava tehniku pjevanja, u kome se iz spektra alikvoti u svakom glasovnom tonu "filtriraju" kao pojedinačni tonovi.

Grlene pjevačice.
Grleno pjevanje sa alikvotima.
Mongolski muzičar, svirač na instrumentu morin khuur.

Kada pjevač pjeva takvom tehnikom, čini se kao da više ljudi pjeva u isto vrijeme. Da bi se razumjelo alikvotno pjevanje, važno je znati osnove alikvotnih tonova i njihovo formiranje u govoru trakta.

Vjeruje se da je u alikvotnim tonovima skrivena sva tajna univerzuma i da ovakvo pjevanje liječi tijelo i dušu.

Tuvansko grleno pjevanjeUredi

Tuvansko pjevanje iz grla (hemej mongolski = grlo) je posebna varijanta alikvotnog pjevanja koju prakticiraju uglavnom mongolska plemena, Tuvanci iz južnog Sibira.

Suština i umjetnost ovog popularnog tradicionalnog, kroz povijest starog tuvanskog grlenog pjevanja koji se prenosi s koljena na koljeno, je stvaranje nevjerovatnog i jedinstvenog zvuka, tako što jedan ili više tonova istodobno zvuči preko osnovnog tona.

Grleni pjevač vješto manipulira rezonancama i šupljinama glave dok zrak putuje iz pluća, pored glasnica do usana koje mijenjanjem oblika proizvede specifičnu melodiju. Položaj jezika u usnoj šupljini, koja se koristi kao rezonator, ima veoma bitnu ulogu (obično je "vezan" za prednje gornje zube).

Vjeruje se da je tuvansko grleno pjevanje nastalo kao posljedica imitiranja fizickih i metafizickih zvukova iz prirode (oponašanje zvukova koje prizvode životinje, vjetar, voda), pogodnog geografskog položaja i kulture tuvanskog naroda. Ovi pjevači putuju i traže otvorene prostrane pejzaže koji im omogućuju da se zvuk prostire na veliku daljinu.

Tuvansko grleno pjevanje ima mnogo varijanti i stilova. Većina njih su tijesno povezani sa stilovima i varijacijama koji se njeguju u susjednoj Mongoliji.

Kulture u ovom dijelu Azije razvile su također i mnoge svijetu nepoznate instrumente. Najčeće je u upotrebi morin khuur (čitaj morin hur)[2], drevni drveni gudački instrument koji ima dvije žice i služi kao prateći instrument za grleno pjevanje, a naravno i za solo sviranje. Na samom vrhu ovog instrumenta nalazi se izrezbarena glava konja (Morin Hur, engl. Horse Fiddle ili prevedeno: violina s konjskom glavom)[3] (vidi sliku desno).

Svoje tradicionalno umijeće, grleno pjevanje, Tuvanci njeguju i u glazbenim skupinama, prikazujući ga na nacionalnim i internacionalnim festivalima.

Vidi takođerUredi

IzvoriUredi

  1. Vlastimir Peričić, Višejezični rečnik muzičkih termina
  2. „Instrument Morin khuur. Arhivirano iz originala 2013-10-19. https://web.archive.org/web/20131019144259/http://www.silkroadproject.org/MusicArtists/Instruments/Morinkhuur/tabid/318/Default.aspx. 
  3. The Mongolian Horse Fiddle