Aleuadi (starogrčki: Ἀλευάδαι) su bili drevna tesalijska porodica rodom iz Larise koja je tvrdila da potječe od mitskog junaka Aleuasa.[1][2] Aleuadi su se, prema antičkim izvorima, smatrali najplemenitijom i najmoćnijom među svim porodicama Tesalije, a Herodot ih je nazivao "vladarima" ili "kraljevima" (βασιλεῖς).[3][4]

Aleuadi su na početku grčko-perzijskih ratova stali na stranu Perzijanaca i pomagali Kserks I|Kserksu prilikom njegovog pohoda na Grčku. Zbog toga su ih drugi grčki polisi odlučili kazniti te poslali spartanskog kralja Leotihida|Leotihidu na Tesaliju, ali su njega Aleaudi uspjeli potkupiti. Moć Aleuada slabi nakon peloponeskog rata, pa se početkom 4. vijeka pne. Tesaliji kao vladar nametnuo Jason iz Fere. Okrutnost njegovog sina Aleksandra je potakla Aleuade da dignu ustanak i zatraže makedonsku pomoć. Aleksandar se kasnije vratio na vlast uz tebansku pomoć, ali su Aleaudi kasnije ponovno povratili svoju dominaciju uz pomoć makedonskog kralja Filipa, te je održali sve do kraja 4. vijeka pne.

Reference uredi

  1. Smith, William (1867). „Aleuas, or Aleuadae”. u: William Smith. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston: Little, Brown and Company. pp. 109-110.  Arhivirano 2007-04-05 na Wayback Machine-u „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-04-05. Pristupljeno 2009-07-08. 
  2. Pindar, Pythian Odes x. 8, with the scholia
  3. Herodot, vii. 6
  4. Comp. Diodorus Siculus, xv. 61, xvi. 14