Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology

Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology (sh. Leksikon grčke i rimske biografije i mitologije, objavljen 1849, a prvi put 1844. pod nešto drugačijim naslovom) jeste enciklopedija i bibliografski leksikon izdata u Velikoj Britaniji. Ova knjiga, koju je uredio William Smith, izašla je u tri toma i ukupno zauzima 3.700 stranica, te predstavlja jedno od klasičnih dela leksikografije 19. veka. To delo čini celinu sa Smithovim Leksikonom grčkih i rimskih starina i Leksikonom grčke i rimske geografije.

Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology TITLE.jpg

Autori i sadržajUredi

Osim samog urednika, članke u ovom leksikonu pisalo je još 35 drugih autora. Autori su bili klasični filolozi, uglavnom sa Univerziteta u Oksfordu, škole Rugby i Univerziteta u Bonu, ali i iz nekih drugih naučnih institucija. Veliki broj članaka o mitologiji napisao je nemački emigrant Leonhard Schmitz, koji je doprineo popularizaciji nemačke škole klasičnih nauka u Velikoj Britaniji.[1] Što se tiče uključenih biografija, Smith je želeo da knjiga bude sveobuhvatna, te je u njenom uvodu zapisao:

"Biografski članci u ovom delu uključuju imena svih osoba makar i male važnosti koja se pojavljuju kod grčkih i rimskih pisaca, od najstarijih vremena do propasti zapadnog carstva 476. godine naše ere i do propasti istočnog carstva padom Carigrada pod tursku vlast 1453. godine".

I novija dela često se pozivaju na definicije i članke u ovom Leksikonu, a Robertu Gravesu je prebačeno da je "svoje impresivno referenciranje izvornog materijala" preuzeo iz tog leksikona "bez ikakve provere" kad je pisao svoje Grčke mitove.[1]

Današnja vrednostUredi

Leksikon se danas nalazi u javnom vlasništvu i dostupan je na internetu. S činjenične strane ovo delo i dalje zadržava svoju upotrebnu vrednost, budući da je od njegovog nastanka otkriveno samo malo novih antičkih tekstova koji bi zahtevali promenu biografskih informacija. Međutim, u Leksikonu danas mnogo toga nedostaje, posebno materijala u vezi s novijim otkrićima (kao što su Aristotelov Ustav atinski ili dešifrovanje lineara B), kao i epigrafskog materijala. Osim toga, od vremena nastanka Leksikona do danas promenio se kontekst u kojem se posmatraju i tumače podaci iz antičkih izvora.

ReferenceUredi

Vanjske vezeUredi

Vikizvornik ima originalan tekst povezan sa ovim člankom: