Aleksandar II od Epira

(Preusmjereno sa stranice Aleksandar II Epirski)

Aleksandar II je bio kralj Epira i sin Pira i Lanase, kćeri sicilijanskog tiranina Agatokla.[1]

Aleksandar II
Kralj Epira
Kovanica s likom Aleksandra II (ilustracija).
Vladavina 272. pne. - ?
Prethodnik Pir Epirski
Nasljednik ?
Otac Pir Epirski
Majka Lanasa

Svog oca je naslijedio godine 272. pne. te nastavio njegov rat s makedonskim kraljem Antigonom II Gonatom. U tome je imao uspjeha te protjerao Antigona iz Makedonije, ali ga je potom porazio Demetrije II te svrgnuo ne samo s makedonskog, nego i s epirskog prijestolja. Utočište je našao u Akarnanija|Akarnaniji te tamo kao izgnanik stekao veliku popularnost. Odatle je povratio vlast u Epiru, najvjerojatnije uz pomoć Etolskog saveza. Potom je oženio vlastitu sestru Olimpijadu i s njom imao dva sina - Pira i Ptolemeja - te kći Ftiju. Nakon što je Aleksandar godine 242. pne. umro, Olimpijada je postala regenticom te Ftiju dala udati za Demetrija.[2]

Maurijski car Ašoka spominje Aleksandra kao jednog od vladara kojima je poslao izaslanike s namjerom da ga preobrate na budizam. O ishodu ekspedicije, međutim, nema nikakvih podataka u zapadnim izvorima.

Reference uredi

  1. Mason, Charles Peter (1867). „Alexander”. u: William Smith. Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1. Boston: Little, Brown and Company. pp. 116. 
  2. Universal Pronouncing Dictionary of Biography and Mythology, by Joseph Thomas - 1908 - page 90

Izvori uredi