Adobe

Adobe (arapski: الطّوب, at-tub = opeka od blata) je naziv za nepečenu opeku (ćerpič) sušen na suncu, nekad uobičajen za izgradnju kuća, koje su imale i do 11 katova u Hadramautu - Šibam. [1]

Kuća u izgradnji od adobe nepečene opeke u Kirgistanu

Nepečena cigla je najstariji građevni materijal, raširen po cijelom svijetu, od Azije, Afrike[2], Evrope do Amerike (indijanci Arizone, Novog Meksika i Meksika). Adobe opeke proizvodile su se miješanjem gline i vode uz dodavanje pijeska i organskih materijala kao armature slame, i sličnih materijala, nakon čega su ostavljane na suncu da se osuše, prije ugradnje u objekt.

Građevine od adobe opeke su nevjerojatno izdržljive, i njihovi primjerci su jedni od najstarijih građevina na svijetu. Zgrade od adobe opeke imaju odličnu termičku prilagodljivost, - za velikih vrućina u njima je ugodno hladno, kod velikih hladnoća lakše ih je zagrijati, a zbog debljine zida duže drže toplinu. One su otporne na potrese, jer su elastične i ne ruše se tako lako, kao građevine od čvrstih materijala.[3]

Porijeklo imenaUredi

Riječ adobe ima porijeklo u srednjoegipatskoj riječi dj-b-t = blato (u značenju na suncu sušena opeka), ona se u koptskom pretvorila u tobe. Nju su preuzeli Arapi i postala je at-tub (الطّوب ) , preko arapskog ušla je u španjolski kao adobe, a preko španjolskog u engleski, kao naziv za oblik nepečene opeke.

Najveća građevina napravljena od adobe opeka je citadela Arg-é Bam u Iranu iz 500. pne..

Citadela Arg-é Bam u Iranu, najveća građevina od adobe opeka, iz 500. pne.

IzvoriUredi

  1. Hans Helfritz: Land without shade, Journal of the Royal Central Asian Society, april 1937., str. 16. ((en))
  2. Marchand, Trevor. The Masons of Djenne. Bloomington: University of Indiana Press, 2009.((en))
  3. Collyns, Dan (15. 08. 2009.). „Peru rebuilds two years on from quake”. news.bbc.co.uk. http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8201971.stm. Pristupljeno 24. 08. 2009.  Cases where adobe structures were widely damaged during earthquakes include the 1976 Guatemala earthquakeand the 2003 Bam earthquake.((en))

Vanjske vezeUredi