Adelasia del Vasto

(Preusmjereno sa stranice Adelaide del Vasto)

Adelaide del Vasto (Adelasia, Azalaïs) (c. 1075 – 16. april 1118) bila je italijanska pleminja, poznata kao treća supruga Rogera I od Sicilije i majka Rogera II od Sicilije, te kraljica Jerzuzalema, odnosno treća supruga jeruzalemskog kralja Balduina I.

Adelaide del Vasto
Suprug/a/e/ziRoger I of Sicilije
Plemićka porodicaAleramici
OtacManfred del Vasto
Rođen/ac.  1075
Umro/la16. 4. 1118.

Adelasia se rodila kao kćer Manfreda del Vastoa iz porodice Aleramici; njen stric Boniface del Vasto je bio markiz zapadne Ligurije. Za Rogera I se udala godine 1089. Nakon muževe smrti 1101. je vladala kao regent svojim sinovima Simonu i Rogeru II. Osim nje je uticaj na sicilijanski dvor imao i njen brat Enrico del Vasto.

Dok je služila kao regent, jeruzalemski kralj Balduin se odlučio riješiti svoje armenske supruge Arde, s obzirom da mu nakon preuzimanja Jeruzalema savezništvo s armenskim plemićima, nužno za obranu Edese, više nije bilo potrebno. Stoga je 1105. Ardu poslao u samostan. Arnulf od Choqcuesa, latinski patrijarh Jeruzalema je sedam godina kasnije predložio da se oženi za Adelasiju. Balduin je prihvatio prijedlog, a Adelasija je pristala na brak uz uvjet da njen sin Roger naslijedi Jeruzalem nakon Balduinove smrti. Adelasija je tako došla u Jeruzalem sa ogromnim količinama novca ali i svježim trupama koje su bile potrebne Jeruzalemskoj Kraljevini.

Međutim, brak je, bez obzira na političku računicu, izazvao nezadovoljstvo među Balduinovim podanicima, koji su ga optužili za bigamiju. Nakon što je Arnulf svrgnut, papa Paskal II ga je pristao vratiti na mjesto patrijarha jedino ako Balduinov brak s Adelasijom bude službeno poništen, a Arda vraćena iz samostana. Balduin se nedugo potom razbolio i postao uvjeren da će ga Bog izliječiti ako posluša papin nalog. 1117. je Adelasijin brak službeno poništen u Akri i ona se vratila na Siciliju gdje je nedugo potom umrla.

Roger je bio toliko razbješnjen postupkom prema svojoj majci, da je decenijama nakon toga odbijao poslati bilo kakvu pomoć Jeruzalemskom Kraljevstvu, čak i za vrijeme Drugog križarskog rata.

Literatura uredi

  • Geoffrey Malaterra, "The Deeds of Count Roger of Calabria and Sicily and of his Brother Duke Robert Guiscard", (Goffredo Malaterra, fl. 1097, "De rebus gestis Rogerii ...." English translation by Kenneth Baxter Wolf, University of Michigan Press, 2005, ISBN 0-472-11459-X, Chapter 4.14. p. 189 - 190
  • Bernard Hamilton, "Women in the Crusader States: The Queens of Jerusalem", in Medieval Women, edited by Derek Baker. Ecclesiastical History Society, 1978.
  • Pasquale Hamel, Adelaide del Vasto, Regina di Gerusalemme. Palermo: Sellerio Editore, 1997.
  • Alan V. Murray, The Crusader Kingdom of Jerusalem: A Dynastic History, 1099-1125. Prosopographica and Genealogica, 2000.
Adelasia del Vasto
Rođen/a: c.  1075 Umro/la: 16 April 1118
Kraljevske titule
Upražnjen/a
Titulu posljednji imao/la
Arda od Armenije
Kraljica Jeruzalema
1113–1117
Slijedi:
Morphia od Melitene