Morphia od Melitene

Morphia od Melitene, ili Morfia ili Moraphia (? - 1. oktobar 1126/27) bila je jeruzalemska kraljica, odnosno supruga kralja Balduina II.[1]

Morphia od Melitene
Suprug/a/e/ziBaldun II od Jeruzalema
OtacGabriel od Melitene
Majkakćer Konstantina I od Armenije
Umro/la1. oktobar 1126/1127

Rodila se kao kćer armenskog plemića Gabrijela (Khoril), vladara grada Melitena u Maloj Aziji. Za razliku od većine svojih monofizitskih sunarodnjaka, odgojena je kao pravoslavka. Nakon što je uspostavljena križarska Grofovija Edesa, Gabrijel je postao njen vazal. Godine 1100. je vladar Edese postao Balduin, a 1101. se oženio za Morphiju; otac je u miraz dao 50.000 zlatnih bezanta.

Morphia je Balduinu rodila četvoro kćeri - Melisende, Alice, Hodiernu i Iovetu. S obzirom da mu nije uspjela roditi muškog nasljednika, Balduinu je predloženo da je otjera ili pošalje u samostan kako bi se mogao ponovno oženiti. Balduin je, međutim, prema navodima armenskog historičara Matije Edeškog, bio duboko privržen svojoj supruzi i to nikako nije mogao učiniti. I sama Morphia je bila privržena svom suprugu, te je nakon njegovog zarobljavanja 1123. od strane Turaka Seldžuka unajmila niz uhoda kako bi otkrila gdje je zatočen, te prikupila novac za otkupninu temeljem koje je 1125. oslobođen.

Sve njene kćeri osim Iovette (koja je postala redovnica), su se udale za vladare križarskih država, a Melisende je naslijedila svog oca kao suvladarica svog muža Fulka.

Izvori uredi

  1. Tyerman, Christopher, God's War, (Harvard University Press, 2008), 186.

Literatura uredi

  • Jackson-Laufer, Guida Myrl, Women Rulers throughout the Ages: An illustrated guide, ABC-CLIO, 1999.
  • Tyerman, Christopher, God's War, Harvard University Press, 2008.
Kraljevske titule
Upražnjen/a
Titulu posljednji imao/la
Adelaide del Vasto
kraljica Jeruzalema
1118–1126
Slijedi:
Teodora Komnena