A Man Called Horse

A Man Called Horse (sh. Čovjek zvani konj) je američki vestern film snimljen 1970. godine u režiji Eliotta Silversteina. Predstavlja adaptaciju istoimene priče Dorothy M. Johnson koja je prije toga poslužila kao predložak jedne od epizoda TV-serije Wagon Train. Protagonist, čiji lik tumači Richard Harris, je engleski aristokrat koji prilikom lova po prerijama Sjeverne Amerike zarobi pleme Siouxa. Radnja pokazuje kako živeći zajedno sa njima stekne poštovanje prema njihovoj kulturi, a potom, iskazavši hrabrost u borbi sa suparničkim Šošonima, postane ravnopravan član, a potom i poglavica plemena.

A Man Called Horse
kino-poster koji je dizajnirao Tom Jung
RežijaElliot Silverstein
ProducentFrank Brill
Sandy Howard
ScenarioJack DeWitt
Dorothy M. Johnson
PredložakA Man Called Horse; autor:
Dorothy M. Johnson
UlogeRichard Harris
Judith Anderson
MuzikaLeonard Rosenman
Lloyd One Star
FotografijaRobert Hauser
Gabriel Torres
MontažaPhilip W. Anderson
StudioCinema Center Films
DistribucijaNational General Pictures
Datum(i) premijere
28. 4. 1970 (1970-04-28)
Trajanje114 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
lakota
Bruto prihod6 mil. $ (SAD i Kanada)[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Return of a Man Called Horse (1976)

A Man Called Horse je napravljen u vrijeme kada je Hollywoodu zamah dobio trend tzv. revizionističkih vesterna, prije svega onih koji su historiju Divljeg zapada i indijanskih ratova nastojali prikazati iz perspektive poraženih Indijanaca. Iako u radnji samog filma konflikt sa bijelcima igra malu ulogu, film je život i kulturu Indijanaca pred dolazaka bijelaca prikazao ne samo sa velikim simpatijama, nego i dotada nezapamćenim nastojanjem za autentičnošću. U filmu tako Indijanci govore jezikom Lakota, a također su kao statisti korišteni stvarni članovi Sioux plemena Rosebud u Južnoj Dakoti. Gledateljima je posebno impresivna bila scena krvave plemenske inicijacije protagonista radi koje je majstor specijalnih efekata izradio umjetna prsa.[2] Film je postigao izuzetan uspjeh, iako je kasnije od dijela indijanskih aktivista kritiziran zbog toga što su ne-indijanski, odnosno bijeli glumci korišteni za neke od indijanskih uloga.

Godine 1976. je snimljen nastavak pod naslovom The Return of a Man Called Horse, a 1983. i Triumphs of a Man Called Horse.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. "Big Rental Films of 1970", Variety, 6 January 1971 p 11
  2. Pendreigh, Brian (7 September 2001). „Obituary:John Chambers: Make-up master responsible for Hollywood's finest space-age creatures”. The Guardian. Pristupljeno 27. II 2013. 

Vanjske veze uredi