Холикачук

Холикачук (или Иноко, или Инока Котана) су северноамерички домородачки народ који припада Атабасканској породици народа, њихов језик спада у централно аљасканско-јуконску подгрупу северне групе атабасканских језика. Њихова традиционалана територија се налази у централном делу западне Аљаске око средњег и горњег тока реке Иноко. Од 1963. насељени су у градићу Грејлинг на реци Јукон. Према подацима центра за проучавање аљасканских домодродачких језика Холикачука је 2007. било 180 од којих је само њих 5 говорило холикачучким језиком.[1]

Холикачуци себе називају "Дуг Хитан" . Име Холикачук је изведено од имена једног од села на традиционалној холикачучкој територији.

Антрополози су у прошлости веома мало проучавали Холикачуке, због чега о њима не постоји велики број писаних докумената (објављених и необјављених). У прошлости су погрешно груписани са Којуконима.

Суседи Холикачука су на северу Ескими Јупици и Којукони, на истоку Којукони, на југу су Горњи Кускоквим, а на западу су Дег Хитан.[2]

Холикачучка култура је донекле слична култури народа Дег Хитан.

Референце uredi

  1. Krauss, Michael E. 2007.
  2. „The Map of Indigenous Peoples and Languages of Alaska”. Arhivirano iz originala na datum 2012-12-10. Pristupljeno 2016-09-21. 

Литература uredi

  • Snow, Jeanne H. (1981). Ingalik. In Subarctic (pp. 602–617). Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) (Vol. 6). Washington, D. C.: Smithsonian Institution.

Спољашње везе uredi