Željeznička pruga Zaprešić–Varaždin–Čakovec

Željeznička pruga Zaprešić–Varaždin–Čakovec (često i Zagorska magistrala), jednokolosječna neelektrificirana regionala pruga duljine 100 km. Veći dio pruge prolazi kroz Hrvatsko zagorje, izravno povezujući najveći dio Hrvatskog zagorja i Međimurja sa Zagrebom, ali i Mađarskom. Puštena je u promet 1886. godine. Pruga se odvaja u kolodovoru Zaprešić od međunarodne pruge Državna granica – Savski Marof – Zagreb Glavni kolodvor.

Zaprešić – Zabok – Varaždin – Čakovec
Željeznički kolodvor Varaždin 2008. godine
Željeznički kolodvor Varaždin 2008. godine
Željeznički kolodvor Varaždin 2008. godine
Duljina pruge:100,722 km
Širina pruge:standardna (1435 mm)

Na pruzi su najznačajnija željeznička čvorišta Zabok, gdje se odvajaju lokalne pruge Zabok-Krapina-Đurmanec i do Gornje Stubice, Varaždin, gdje se odvaja lokalna pruga za Ivanec i Goluobvec te regionalna pruga za Koprivnicu i Osijek, te Čakovec. U Čakovcu se pruga spaja na međunarodnu prugu Pragersko (SLO) - Ptuj (SLO) - Čakovec - Kotoriba - Nagykanizsa (HU). U Čakovcu se također odvaja i lokalna pruga za Mursko Središće i slovensku Lendavu.

Izgrađenost i kvaliteta prometne infrastrukture u željezničkom prometnom sustavu nisu zadovoljavajući, a tehničko - eksploatatorski parametri su najniže vrijednosti. Unatoč tome prugom putuje veliki broj svakodnevnih putnika, najčešće učenika i studenata. Najčešće putuju u Varaždin, Zabok i prema stajalištima i kolodvorima u gradu Zagrebu.

Prema voznom redu HŽ 2012./13. najveća brzina na pruzi iznosi 100 km/h i to na dionici Varaždin - Čakovec, dok je najmanja brzina od samo 40 km/h na jednom kraćem dijelu dionice Zabok - Veliko Trgovišće. Prugom, radnim danom, prometuje ukupno 22 lokalna putnička vlaka, 4 ubrzana vlaka (tarifa putničkog vlaka) i dva brza putnička vlaka. Većina putničkih vlakova izravno povezuje Zagreb Glavni kolodvor s Varaždin i Čakovcem, a neki vlakovi voze izravno i do Kotoribe. Teretni prijevoz je bitno skromniji i svodi se uglavnom na dva teretna vlaka radnim danom (Varaždin - Zagreb RK - Varaždin).

Važniji gradovi i važni kolodvori na trasi uredi

Zaprešić
Zabok
odvojak prema Krapini
odvojak prema Donjoj Stubici
Bedekovčina
Novi Marof
Turčin
odvojak prema Ivancu
odvojak prema Koprivnici
Varaždin
Most Drava
odvojak prema Čakovec DG
Spoj s prugom Čakovec DG
Čakovec

Galerija uredi

Povezano uredi

Izvori uredi