Zlatno doba je izraz koji dolazi iz grčke mitologije i obično označava period u dalekoj prošlosti kada je neka zajednica ili cijelo čovječanstvo živjelo u blagostanju i sreći, odnosno bilo lišeno smrti, bolesti, gladi, siromaštva i drugih nedaća.

Lucas Cranach Stariji, The Golden Age.
Robert Willemsz de Baudous: Zlatno doba, bakrorez, oko 1598.

Koncept Zlatnog doba osim u grčkoj postoji i u raznim drugim kulturama i mitologija, za što je primjer vedske kulture koja je smatrala da se Zlatno doba (Satya yuga) ciklički smjenjuje s drugim "lošijim" dobima.

Većina mitoloških priča vezanih uz Zlatno doba opisuje kako su ljudi, što zbog radoznalosti, što zbog ponosa, počeli razvijati karakterne mane te razljutili Boga ili bogove, koji su okončali Zlatno doba prisilivši ih da žive teže nego što su živjeli ranije. Jedan od primjera za takve priče jest biblijska priča o Rajskom vrtu, odnosno progonstvu Adama i Eve.

Izraz Zlatno doba se osim u mitologiji često koristi za označavanje određenog perioda u razvoju neke države, pokreta ili umjetničke forme, pa se tako npr. spominje Zlatno doba naučne fantastike.

V. također

uredi

Vanjski linkovi

uredi