Zenobija (240– cca. 274) bila je sirijska kraljica Palmirskog Carstva poznata po znamenitom ustanku protiv Rimskog Carstva.

Zenobija na antoninijanu koji navodi njenu titulu Augusta i prikazuje je sa dijademom; na drugoj strani je stajaći lik Ivno Regina, Junone, koja nosi pateru u desnoj ruci, skeptar u lijevoj, pauna kraj nogu i zvijedzu lijevo

Bila je druga supruga Odenata, osnivača države, a kraljicom je postala nakonm Odenatove smrti 267. Do 269. je Zenobija proširila svoju teritoriju, osvojila Egipat, protjerala a potom pogubila rimskog prefekta Tenagina Proba. Vladala je do 274., kada ju je porazio rimski car i zarobio rimski car Aurelijan, te potom odveo kao taokinju u Rim.

Za Zenobiju se govorilo da je nosila zlatne lance na Aurelijanovom trijumfu u Rimu. O njenoj smrti postoji nekoliko verzija - pripisuju se bolesti, samoizgladnjivanju i pogubljenju, ali postoji i verzija prema kojoj je Aurelijan bio njome toliko impresioniran da ju je pustio na slobodu, udijelivši joj vilu u Tiburu (suvremeni Tivoli), gdje je postala važno ime rimske društvene scene.

U popularnoj kulturi uredi

Zenobiji je 1959. posvećen italijanski filmski spektakl Nel segno di Roma gdje je njen lik tumačila Anita Ekberg.