Zejneb bint Džahš

Zejneb bint Džahš (arapski زينب بنت جحش), rođena 593. godine je bila supruga Muhameda, a samim time imala tituli "Majke pravovjernih". Prije Muhameda bila je na kratko udata za Muhamedovog usvojenog sina Zejd ibn Harisa. Njen brat, Ubejdulah ibn Džahš je prilikom hidžre u Abesiniju napustio islam i prigrlio Kršćanstvo. Njegova žena Remla bint Ebu Sufjan se nakon toga također udala za Muhameda.

Imala je sestru po imenu Hamana bint Džahš.

Brakovi

uredi

Zejd ibn Haris

uredi

Nakon njene Hidžre u Medinu postala je dio novoosnovane islamske zajednice. Muhamed je njenoj porodici predložio brak sa njegovim oslobođenim robom i usvojenim sinom Zejd ibn Harisom, međutim, obzirom da je Zejnebina porodica imala visok socijalni status i aristokratsko porijeklo, njen brat je odbio brak sa njim što je Zejneb potvrdila. Muhamed je želio da poništi predislamsku klasnu diskriminaciju i dalje predlagao taj brak. Nakon što je objavljen Kur'anski ajet:

  • "Kada Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, o­nda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo po svome nahođenju postupiti. A ko Allaha i Njegova Poslanika ne posluša, taj je sigurno skrenuo s Pravoga puta" (Al-Ahzab,36)

Zejneb je se udala za Zejda 626. godine. Njihov brak je bio neuspješan, i nakon samo manje od godinu dana njih dvoje se rastaju.

Muhamed

uredi

Predislamski običaj koji se zadržao i u to vrijeme Muhameda jeste da se usvojeni sin smatrao u istoj ravni kao i biološki sin. I za njega su važili svi propisi kao i biološkim, samim time smatralo se neprimjerenim (incest) ženidba sa ženom koja je bila udata za posinka, razlog radi kojega je napokon, oženio Zejneb bint Džahš je opisan u Kur'anskom pasusu:

  • A kad ti reče o­nome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro učinio: "Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" - u sebi si skrivao o­no što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se o­ni od njih razvedu - kako Allah odredi, o­nako treba biti.(Kur'an, Al Ahzab,37)