Zastava Turske sastoji se iz belog polumeseca i bele petokrake zvezde na crvenom polju. Zastava se naziva Ay Yıldız (doslovno, "mesec zvezda") ili al sancak ("crveni barjak") na turskom. Zastava ima složeno poreklo s obzirom da je poznata iz ranog perioda istorije a praktično je identična poslednjoj zastavi Osmanskog carstva koja je usvojena 1844. godine. Jedina razlika je unekoliko promenjena razmera, zakonom iz 1936. godine.

Razmera: 2:3

Nijansa crvene koja se upotrebljava je Pantone 186, ili RGB (227, 10, 23).

Istorija uredi

Glavni članak: Osmanska zastava

Simbol polumeseca i zvezde, danas uglavnom povezan sa islamom bio je korišćen na području Male Azije i od strane turskih naroda pre nastanka islama. Što se tiče crvene boje, poznato je da su Osmanlije koristile crvene zastave trouglastog oblika još od 1383. godine, a da se oblik promenio u četvorougao tokom istorije. Osmanlije su koristile različite izglede zastave, sa jednim ili nekoliko polumeseca a ponekad i sa zelenom podlogom. Menjao se i broj krakova zvezde. Tokom poznog perioda osmanlijskog carstva crvena boja korišćena je za sekularne a zelena za verske institucije. Broj krakova zvezde sveden je na pet 1844. godine kada je zastava Turske zapravo i poprimila konačan izgled.

O nastanku zastave postoje brojne legende, koje često kontriraju istorijskim saznanjima.

 
Jedna od legendi vezuje se i za izgled neba iznad Gazimestana u večeri Kosovske bitke. Pozicija: Lat: 43.41 , Long: 25.65

Povezano uredi