Gazimestan je uzvišenje na severoistoku Prištine (626 m), pet kilometara od grada, s desne strane magistrale za Kosovsku Mitrovicu. Na njemu je vođena Kosovska bitka na Vidovdan 1389. godine.

Spomenik na Gazimestanu.
Posetioci iz Beograda obilaze Gazimestan 2014.

Na uzvisini je Spomenik kosovskim junacima, koji je podigla Narodna Republika Srbija 1953. godine.[1] Nedaleko, kilometar prema selu Lazarevu se nalazi Muratovo turbe (grob ubijenog sultana Murata), a na jugu, na 500 m, Barjakrarevo turbe.

1989. godine je postavljena i ploča od belog mermera (gde je nekad i bio Mramorni stub) na kojoj je ispisan natpis despota Stefana Lazarevića. Na Gazimestanu je, o Vidovdanu, 1989. godine održana proslava 600. godišnjice Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi. Neki istoričari i bivši jugoslovenski političari smatraju da je tada Slobodan Milošević u svom govoru najavio raspad SFR Jugoslavije.

Kompleks Gazimestana sa spomenicima i božurima je bio pod zaštitom države do 1999. godine. Iako ga od tada čuvaju međunarodne snage, neki Albanci na njemu podižu građevinske objekate. U blizini spomenika je privatna ergela konja i konjički klub koji terene Gazimestana koristi kao hipodrom.

Srbi se svake godine o Vidovdanu okupljaju kod Spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu, a Srpska pravoslavna crkva održi pomen.

Izvori uredi

Vidi još uredi