Morsko prase

(Preusmjereno sa Zamorac)

Morsko prase ili zamorac, zamorče (lat. Cavia porcellus) je vrsta herbivornog glodara iz porodice Caviidae. Naziv morsko prase se često koristi i za ostale vrste roda Cavia. Ova vrsta glodara je poreklom iz Južne Amerike, a danas je rasprostranjena kao kućni ljubimac i laboratorijska životinja po celom svetu. Prirodne populacije ove vrste su iščezle, dok su srodne vrste još uvek prisutne u travnatim ravnicama i visoravnima. U nekim zemljama Južne Amerike (Peru i Bolivija, na primer) morsko prase je sastavni deo nacionalne kuhinje, narodne medicine i pojedinih svetovnih religioznih običaja[1].

Morsko prase
Hausmeerschweinchen.JPG
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Rodentia
Podred: Hystricomorpha
Porodica: Caviidae
Potporodica: Caviinae
Rod: Cavia

ImeUredi

Ime morsko prase u srpskom jeziku potiče od nemačke reči Meerschweinchen istog značenja. Ovu životinju su Španci doneli brodovima iz Amerike, pa otuda pridev „morsko“. U prošlosti, morsko prase je bilo zgodan izvor svežeg mesa na brodovima. U francuskom, i još nekim jezicima, ova životinja se naziva „indijsko prase“.

Naziv zamorac/zamorče je istog porekla (tj. „iza mora“ - izamorac->zamorac).

Poreklo engleskog naziva guinea pig do sada nije objašnjeno na zadovoljavajući način. Verovatno je reč o geografskoj zabuni.

Životni vek i razmnožavanjeUredi

Morsko prase može da naraste do 40 cm u dužinu, težina varira oko jednog kilograma. Prosečan životni vek morskog praseta je 4-8 ili 5-10 godina. Kao i drugi glodari brzo se razmnožavaju. Ženke stiču polnu zrelost mesec dana po rođenju i svakih godinu dana, mogu da se okote tri puta. Trudnoća ženki jako je rizična, jer može da ugine ili da dobije premnogo mladunaca.[traži se izvor od 10. 2009.]

IshranaUredi

Morski prasići su biljojedi. Jedu: spanać, celer, paradaiz, šargarepu, papriku, krastavac, jabuku, dinju, breskve, grožđe, jagode, borovnice, kruške, travu , list maslačka.

OglašavanjeUredi

Zamorac se oglašava glasnim skičanjem kad je uznemiren i kada je gladan.

ReferenceUredi

  1. Morales, Edmundo (1995). The Guinea Pig : Healing, Food, and Ritual in the Andes. University of Arizona Press. ISBN 0-8165-1558-1. 

LiteraturaUredi

  • Richardson, V.C.G. (2000). Diseases of Domestic Guinea Pigs (2nd izd.). Blackwell. ISBN 0-632-05209-0. 
  • Terril, Lizabeth A.; Clemons, Donna J. (1998). The Laboratory Guinea Pig. CRC Press. ISBN 0-8493-2564-1. 
  • Vanderlip, Sharon (2003). The Guinea Pig Handbook. Barron's. ISBN 0-7641-2288-6. 
  • Wagner, Joseph E.; Manning, Patrick J (1976). The Biology of the Guinea Pig. Academic Press. ISBN 0-12-730050-3. 

Vanjske vezeUredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Cavia porcellus
 Wikivrste imaju podatke o: Morsko prase