Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska (eng. Youth Initiative for Human Rights - Croatia, YIHR-HR), neprofitna, nestranačka, nevladina udruga mladih za ljudska prava, smještena u Zagrebu i registrirana od 2008. godine. Dio je regionalne mreže YIHR-a Inicijativa mladih za ljudska prava i surađuje s ostalim organizacijama regije (Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo) s općim ciljem sprječavanja ponavljanja nasilja na području bivše Jugoslavije. YIHR Hrvatska također sudjeluje u borbi za ljudska prava na europskoj i globalnoj razini kroz participaciju u nekoliko mreža i koalicija koje se zalažu za ljudska prava i demokraciju.

Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska
Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska
Engleski nazivYouth Initiative for Human Rights
Skraćeni nazivYIHR Hrvatska
Osnovana 2008.
Izvršni direktorMorana Starčević
Regionalna povezanostYIHR Srbija, YIHR BiH, YIHR Crna Gora, YIHR Kosovo

U javnosti je poznata po zagovaranju politike pomirenja u postkonfliktnim društvima na području bivše Jugoslavije s posebnim fokusom na djelovanje unutar Hrvatske. Zalaže se za poštivanje utvrđenih činjenica pred nacionalnim i međunarodnim sudovima i presuda (poput MKSJ-a, MSP-a i MMKS-a te domaćih sudova), uvažavanje žrtava neovisno o njihovoj nacionalnosti ili pripadnosti određenoj religiji te slobodno i kritičko propitivanje rata u Hrvatskoj 1990-ih godina. Organizacija okuplja mlade stručnjake iz područja prava, povijesti, političkih znanosti, sociologije i novinarstva.

Ciljevi uredi

Organizaciju je osnovala skupina mladih aktivista za ljudska prava, demokraciju i tranzicijsku pravdu koji su željeli pridonijeti:

  • ostvarenju pravde za ratne zločine
  • pomirenju unutar hrvatskog društva te sa susjednim državama
  • jačanju demokracije u Hrvatskoj.

Fokus organizacije je rad na institucionalnoj i društvenoj promjeni. S tim ciljevima organizacija radi na zagovaranju, obrazovanju, istraživanju, izvještavanju, političkim analizama i prijedlozima, kampanjama, aktivizmu mladih i izravnim inicijativama u društvu.

Vrijednosti koje organizacija zastupa uredi

YIHR je organizacija vođena određenim vrijednostima. Njena misija je definirana njenim vrijednostima, a rad je usmjeren prema ugradnji tih vrijednosti u društvu. Odgovornost i pouzdanost: YIHR  se zalaže za odgovornost i pouzdanost u društvu te vjeruje kako su te vrijednosti u središtu budućeg pozitivnog društvenog razvoja. Istina: YIHR se zalaže za istinu i jasan prikaz činjenica o ratovima na području bivše Jugoslavije, jer vjerujemo kako zločini iz prošlosti trebaju biti prepoznati i imenovani. Pravda: YIHR se zalaže za pravdu budući da vjerujemo u obnovu dostojanstva žrtava te njihova patnja treba biti prepoznata u vidu odšteta i procesuiranja počinitelja. Koegzistencija: YIHR vjeruje kako građani različitih etničkih, vjerskih, rasnih, socijalnih, spolnih i drugih pripadnosti mogu i trebaju živjeti zajedno u miru i zajedničkom poštivanju. Ljudski život i dostojanstvo: YIHR teži prema tome da ljudski život i dostojanstvo postanu temeljem demokratskog razvoja u cijeloj regiji bivše Jugoslavije.“

Programi uredi

YIHR Hrvatska je podijelila svoj rad na programe: a) program pravde, b) program pomirenja, c) program participacije - outreach (zagovaranje, aktivizam i uključivanje mladih).

Program pravde uredi

Program pravde je platforma kroz koju se YIHR Hrvatska zalaže za pristup pravde žrtvama zloupotrebe ljudskih prava te jača institucije, zakonski i proceduralni okvir kako bi se ostvarili najviši standardi zaštite ljudskih prava i vladavine zakona. YIHR Hrvatska se zalaže za sustav pravde usmjeren prema žrtvama, a protiv etničke i nacionalne pristranosti. Organizacija implementira istraživačke projekte, nadzire implementaciju mehanizama tranzicijske pravde i podnosi izvještaje relevantnim institucijama za ljudska prava i pravdu.

Program pomirenja uredi

Program pomirenja obuhvaća sve aktivnosti YIHR Hrvatske koje doprinose pomirenju, dijalogu i jačanju društvenih demokratskih kapaciteta. Organizacija nastoji ohrabriti mlade kako bi pridonijeli procesima pomirenja i demokratizacije, organizira programe razmjene, programe sjećanja te inicijative usmjerene prema žrtvama i zločinima koji podliježu relativizaciji i negiranju.

Program participacije (eng. outreach) uredi

YIHR Hrvatska usmjerava program participacije prema specifičnim društvenim skupinama koje predstavljaju njihove primarne ciljeve. Glavne skupine koje organizacija redovito cilja sa svojim aktivnostima i koje želi što više uključiti u aktivizam za ljudska prava su mladi političari i studenti. Outreach program također ima zagovaračku svrhu prema političarima i institucijama, kao i javnosti.[1]

Nagrade i priznanja uredi

Nacionalna savjetodavna komisija za ljudska prava (CNCDH) dodijelila je nagradu Francuske Republike za ljudska prava „Sloboda-jednakost-bratstvo“.[2] Regionalna mreža je dobitnica brojnih nagrada, između ostalih, i nagrade Vaclav Havel za ljudska prava za 2019. godinu koju dodeljuje Vijeće Evrope.[3][4]

Reference uredi

Vanjske poveznice uredi