Vremja (rus. Время; sh. Vrijeme) je ruska emisija televizijskih vijesti, odnosno televizijski dnevnik koji se do 1994. godine emitira na Prvom kanalu ruske državne televizije, a koja se originalno od 1968. do 1991. emitirala na Prvom kanalu Sovjetske centralne televizije.

Vremja
Время
Žanrtelevizijske vijesti
Formattelevizijski dnevnik
Zemlja porijekla Sovjetski Savez (1968 - 1991)
 Rusija (1994 -)
Jezik/ciruski
Produkcija
Trajanje30 min.
Emitiranje
Originalni kanalPrvi kanal
Prvi kanal Sovjetske centralne televizije (1968 - 1991)
Originalno prikazivanje1. januar 1968 - 27. august 1991
16. decembar 1994 – danas

U sovjetsko doba se emitirala svaki dan u 21:00, iako se, iz praktičnih razloga, s obzirom na veliki broj vremenskih zona koristio različiti termin za različita područja zemlje, odnosno koristile reprize. Od 1970. se počela redovno prikazivati u boji. Obično je trajala 30 minuta, iako je znala trajati duže u posebnim prigodama kao što su bile vojne parade na Crvenom trgu, kongresi KPSS ili pogrebi vodećih partijskih i državnih čelnika. Vremja je, kao i svi mediji u SSSR, bila pod čvrstom kontrolom režima, a uredništvo je bilo blisko povezano sa Politbiroom Partije, te je sadržaj, čiji je veliki dio bio vijesti protokolarne prirode, nastojao promovirati službenu markstističko-lenjinističku ideologiju, te sovjetsku vanjsku i unutrašnju politiku.

Vremja se počela ozbiljnije mijenjati tek sredinom 1980-ih nakon dolaska Mihaila Gorbačova na vlast, odnosno uvođenja politike Glasnosti. Sadržaj, ali i stil, je postao "ležerniji", pa je tako 1986. uvedena i muzička tema temeljena na kompoziciji Georgija Sviridova iz filma Vremja, vperjod!. Godine 1987. je Vremja, kao jedan od prvih TV-dnevnika u svijetu, uvela i praksu prevođenja vijesti jezikom znakova za gluhonijeme osobe. Sadržaj Vremja se počeo oslobađati čvrste partijske kontrole, te su se u njoj počele objavljivati i detaljno pratiti čak i vijesti i teme koje su bile tabu ili smatrale štetnima za vladajuću Partiju, poput rušenja komunističkih režima u Istočnoj Evropi. Ta se praksa nastavila i za vrijeme raspada SSSR, te je Vremja detaljno izvještavala o pokušaju puča u ljeto 1991. godine. Načinom na koji je Vremja pratila te događaje, međutim, nije bio zadovoljan ruski predsjednik Boris Jeljcin, smatrajući je previše povezanom sa diskreditiranom KPSS. Zbog toga je Vremja ukinuta i zamijenjena emisijom TV-inform koja će se od 1992. emitirati isključivo na državnoj televiziji sada samostalne Rusije.

Vremja se u eter vratila krajem 1994. godine, a što je koincidiralo sa početkom Prvog čečenskog rata.

Vanjske veze uredi