Volinj

(Preusmjereno sa stranice Volinija)

Volinj (ukrajinski: Волинь [Volyn’]; poljski: Wołyń; njemački: Wolhynien, Wolynien; ruski: Волынь [Volyn’]; hebrejski: װאָהלין [Vohlin]) je povijesna ukrajinska pokrajina koja se danas svojim većim dijelom nalazi u Ukrajini, a manjim u Poljskoj i Bjelorusiji. Latinski naziv za regiju je Volhynia.

Prostor regije Volinj
U Volinju se nalazi veliko svetište Počajivska lavra, 16. st.

Pokrajina odnosno regija prvi puta formira naziv Volinj na prijelazu sa 10. na 11. stoljeće u sklopu Kijevske Rusi. Godine 1077. naziv Volinj zabilježen je u jednom od starokijevskih ljetopisa.

Zemljopisne karakteristike

uredi

Regija Volinj smještena je na krajnjem sjeverozapadu Ukrajine, sjeveroistočno od Haličine i sjeverozapadno od Podilje. Za kraj je krakteristična šuma te močvarna površina. U cijelom kraju i široj okolici prevladava Kontinentalna klima.

Povijest regije Volinj

uredi

Na prostoru Ukrajine u regiji Volinj pronađeni su za sada najstariji tragovi prebivališta i središta starih Slavena koji potječu iz 1. stoljeća. Naziv Volinj susreće se te u starokijevskom zapisu iz 1077. godine no ime je vjerojatno i starije. Na tim prostorima već u 7. stoljeću žive slavenska odnosno ukrajinska plemena Duljibi i Bužani, koji će kasnije biti poznatiji kao Volinjani.