Vojvoda Xiang od Songa

Vojvoda Xiang od Songa (宋襄公) (? - 637. pne.) bio je vođa drevne kineske države Song u Periodu Proljeća i Jeseni. Rodno ime mu je bilo Zifu (子茲甫) a na prijestolje je došao godine 650. pne..

Vojvoda Xiang od Songa

Xiang je nakon smrti vojvode Huana od Qija (齊桓公) htio postati novi kineski hegemon te je u tu svrhu pokrenuo rat protiv Chua. Godine 638. pne. je napao državu Zheng kojoj su u pomoć pristigle trupe Chua. Xiang je bio u prilici da iznenada napadne i porazi trupe Chua, s obzirom da su one prelazile rijeku, te se samo dio njih mogao suprotstaviti njegovoj cijeloj vojsci. Međutim, Xiang je odlučio čekati da neprijatelj u potpunosti prijeđe rijeku, jer je to, po njegovom mišljenju, bio postupak dostojan pravog Rena (), odnosno plemenitog čovjeka. Nakon toga je slijedila Bitka kod Hongshuija (泓水之戰) u kojoj se ispostavilo da su Chu daleko jači i izvježbaniji od strane Songa. Xiangove trupe su teško poražene, a sam vojvoda teško ranjen. Od posljedica ranjavanja je umro sljedeće godine.

Usprkos neuspjeha da se nametne kao vojni vođa, neki kineski historičari ga smatraju jednim od Pet hegemona.

Xiangova viteška, ali kobna gesta prema neprijatelju je postala predmetom izreke "Nismo mi kao vojvoda od Songa" kojom je Mao Zedong pravdao svoju strategiju pred kritičarima koji njegove metode nisu držali viteškim.