Vesna Kesić (London, 20. aprila 1948.Zagreb, 27. decembra 2020.), jugoslavenska i hrvatska je novinarka i feministica.

Vesna Kesić

Rođenje London, 20. aprila 1948.
Smrt Zagreb, 27. decembra 2020.

Karijera uredi

Vesna Kesić je rođena u Londonu 1948. godine. Diplomirala je psihologiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dok se novinarskim tekstovima isticala u jugoslavenskim sedmičnjacima Start, Nedjeljna Dalmacija, Danas, Mladina i Nin. Premda društveno aktivna i u prijeratnom razdoblju, puni angažman ima početkom devedesetih godina 20. stoljeća.

Jedna je od suosnivačica Građanske inicijative za slobodu javne riječi, Centra za žene žrtve rata – Rosa, Grupe za ženska ljudska prava i B.a.B.e. Poznata je i kao jedna od tzv. Vještica iz Rija iz nepotpisanog teksta Slavena Letice, objavljenog u Globusu, gdje je protiv nje, Dubravke Ugrešić, Rade Iveković, Slavenke Drakulić i Jelene Lovrić pokrenuta medijska hajka zbog manjka domoljublja.[1]

Tokom 1990.-ih sistematski se bavila pitanjima ratnih silovanja tako da je s temom konstrukcije spola i etniciteta u ratovima u Jugoslaviji, i njihovom utjecaju na motivaciju ratnog nasilja, i magistrirala na New School for Social Research u New Yorku. Novinarstvom se nastavila baviti pišući kao slobodnjakinja najčešće za alternativne medije, kao što je svojedobno bio ARKzin, te kasnije za razne neprofitne medijske portale. Neko je vrijeme radila i kao medijska savjetnica u tek uspostavljenom Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, no njezin aktivistički nerv nije joj dopustio da se dugo zadrži u institucionalnim strukturama iako je i sama, iz zagovaračke pozicije ženskih civilnih inicijativa, sudjelovala u njihovom stvaranju. Bila je pokretačica alternativne nagrade grada Zagreba Nada Dimić.

Nije bila sasvim načisto sa svojim javnim identitetom: novinarka, publicistkinja, aktivistica ili istraživačica, ali sve je više vjerovala da su te stvari ionako neodvojive.

Umrla je u Zagrebu 27. decembra 2020. godine.

Reference uredi

  1. „Preminula Vesna Kesić (1948. - 2020.)”. portalnovosti.com. 5.8.2017.. Pristupljeno 2020-12-27. 

Spoljašnje veze uredi