Urbano područje karakterizirano je velikom gustoćom stanovništva i nepreglednim ljudskim obilježjima u usporedbi s okolnim područjima. Urbana područja mogu obuhvatiti velegradove, gradove, gradiće ili konurbacije, no opseg se pojma nikad ne proteže na ruralna naselja poput sela i zaselaka.

Područje Velikog Tokija, najnapučenije područje na svijetu, nastanjuje 35 milijuna ljudi.
Urbana područja s najmanje jedan milijun stanovnika 2006. godine. Godine 1800. u gradovima je živjelo 3 % svjetskog stanovništva, a ta se brojka do kraja dvadesetog stoljeća povećala na 47 %.
Karta svijeta s prikazom postotka stanovništva koje živi u urbanoj okolini.

Urbana područja nastaju i razvijaju se u procesu urbanizacije. Mjerenje opsega urbana područja pomaže u analiziranju gustoće stanovništva i urbanog isturenja (engl. urban sprawl) te u određivanju urbanog i ruralnog stanovništva.

Za razliku od urbana područja metropolitansko područje uključuje ne samo urbano područje nego i satelitske gradove zajedno s ruralnim tlom smještenim između njih koje je socioekonomski povezano s urbanim jezgrenim gradom obično poslovnim vezama putem komutacije gdje urbani jezgreni grad ima ulogu primarnog tržišta rada.

U SAD-u se metropolitanska područja nastoje definirati putem okrugâ ili političkih jedinica veličine okruga kao građevnih jedinica puno većih, no stanovništvom gušćih jedinica. Okruzi nastoje biti stabilne političke granice, no ekonomisti radije rabe ekonomsku i socijalnu statistiku utemeljenu na metropolitanskim područjima. Urbanizirana područja relevantnija su statistički za određivanje uporabe zemljišta po stanovniku i gustoće stanovnika.

Definicije

uredi

Definicije se razlikuju među državama. Europske države definiraju urbanizirana područja na osnovi urbane uporabe zemljišta, ne dopuštajući nikakve prekide od obično više od 200 m te rabe satelitsko snimanje umjesto cenzusnih blokova radi određivanja granica urbanog područja. U slabije razvijenim zemljama, osim zahtjeva o uporabi zemljišta i gustoći stanovništva, ponekad se rabi zahtjev da se velika većina stanovništva, obično 75 %, ne bavi poljoprivredom i/ili ribarstvom.

Japan

uredi

U Japanu se urbanizirana područja definiraju kao kontigvitetna područja gusto naseljenih distrikata rabeći cenzusne enumeracijske distrikte kao jedinice sa zahtjevom gustoće od 4.000 stanovnika po četvornom kilometru.

 
Panoramski pogled na Šindžuku i brdo Fudži s Bunkyo Civic Centera u Tokiju, najnaseljenije urbano područje na svijetu.[1]

Više informacija

uredi

Izvori

uredi

Vanjske poveznice

uredi