Univerzitet u Regensburgu

Univerzitet u Regenzburgu (nem. Universität Regensburg) je javni istraživački univerzitet u Regenzburgu u Nemačkoj. Univerzitet je osnovan 18. jula 1962. godine od strane Landtaga Bavarske kao četvrti punopravni univerzitet u Bavarskoj. Univerzitet je zvanično otvorio vrata u zimskom semestru akademske godine 1967–1968.

Univerzitet u Regensburgu
Universität Regensburg
Logo univerziteta
Historija
OsnivačBavarski Landtag
Osnivanje1962.
Administracija
PotpredsednikUdo Hebel
Akademsko osoblje1,612[1]
Studenti
Broj studenata21,088[2]
Službene stranice
www.uni-regensburg.de

Univerzitet aktivno učestvuje u programu SOCRATES Evropske unije, kao i u okviru Compostela-Groupe. Njegov najpoznatiji akademik, bivši papa Benedikt XVI, bio je profesor do 1977. godine i zvanično je zadržao svoju katedru za teologiju nakon toga.

Istorija uredi

Već 1487. godine, vojvoda Albreht IV. Bavarski, tadašnji vlasnik finansijski ugroženog carskog grada Regenzburga, zajedno sa gradskim većem, uputio je peticiju papi kojom se zalaže za osnivanje univerziteta u Regenzburgu. Uprkos saglasnosti pape, njihov plan nije proveden zbog tadašnjih ograničenih ekonomskih mogućnosti i proterivanja bavarskog vojvode od strane cara. Plan osnivanja univerziteta ostao je tokom narednih vekova samo želja s obzirom na veoma usporen razvoj grada nakon srednjeg veka. Konačno osnivanje univerziteta započelo je tek mnogo kasnije odlukom Bavarskog Landtaga od 10. jula 1962. godine. Odluci o osnivanju prethodile su procene kako nakon završetka Drugog svetskog rata univerziteti u Minhenu, Erlangenu i Würzburgu zbog ratnih šteta i smanjenog broja zaposlenih nisu mogli obezbediti dovoljne univerzitetske kapacitete.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. „Jahresbericht 2016” (de). University of Regensburg. str. 262–265. Pristupljeno 21 June 2017. 
  2. „Zahlen, Daten und Fakten zur Universität Regensburg” (de). University of Regensburg. Pristupljeno 21 June 2017.