Univerzitet u Melbourneu

(Preusmjereno sa stranice Univerzitet u Melburnu)

Sveučilište u Melbourneu (eng. University of Melbourne; kolokvijalno Melbourne University ili UniMelb) je javno sveučilište u Melbourneu osnovano 1853. godine, čime je drugo najstarije sveučilište u Australiji i najstarije u saveznoj državi Victoriji. Sveučilište u Melbourneu se smatra najboljim sveučilištem u Australiji, dok se pojedini fakulteti unutar sveučilišta smatraju među najkvalitetnijima u cijelome svijetu.

Sveučilište u Melbourneu
lat. Universitas Melburnensis
Historija
MotoPostera Crescam Laude
Osnivanje1853.
Generalno
Vrstajavno
Administracija
KancelarAllan Myers
Akademsko osoblje3586
Studenti
Broj studenata38.281
UdruženjaAuC
Lokacija
Sedište
  – grad

Australija Melbourne, Vic., Australija

Centralni kampus sveučilišta nalazi se u predgrađu Melbournea dok su ostali kampovi raspoređeni po Victoriji. Sveučilište se sastoji od ukupno 11 akademskih jedinica, a ima i bogatu suradnju s brojnim institutima. Od ukupno 15 diplomskih studija, oni prava, ekonomije i medicine uživaju izniman renome.

Sveučilište u Melbourneu nalazi se i na vrhu po broju poznatih studenata i profesora. Čak pet generalnih guvernera i četiri premijera (Alfred Deakin, Julia Gillard, Harold Holt, Robert Menzies) bili su studenti sveučilišta, na njemu je studiralo ili predavalo nekoliko nobelovaca, među kojima Elizabeth Blackburn (Fiziologija ili medicina, 2009.), Frank Macfarlane Burnet (Fiziologija ili medicina, 1960.) i John Carew Eccles (Fiziologija ili medicina, 1963.).