Za ostala značenja, vidi Udovica (razvrstavanje).

Udovica je naziv za ženu čiji je suprug umro. Za muškarca čija je supruga umrla se koristi izraz udovac. Za stanje u kome se udovica ili udovac nalaze se koristi izraz udovištvo.

Kip udovice sa djecom u japanskom hramu Yasukuni, koji simbolički prikazuje žene čiji su muževi poginuli u drugom svjetskom ratu

Običaji i općedruštveni pogledi na udovištvo se razlikuju od kulture do kulture, odnosno u odnosu na različite historijske periode i specifične ekonomske okolnosti, ali je za većinu slučajeva karakteristično da su žene-udovice u težem položaju od muškaraca-udovaca. Kao glavni razlog se obično navodi da su u većini društavama muškarci glavni izvor prihoda za porodicu, odnosno da žene imaju prosječno duži životni vijek od muškaraca, a obično su mlađe od svojih bračnih drugova.

Postoji i Bijela udovica što je naziv za ženu čiji je bračni drug jako dugo vremena odsutan (zbog posla ili zbog raznih životnih prilika-ne prilika), te za bračnog druga koji je nestao (ne zna mu se trenutačna lokacija, niti životni status). Inačica naziva za mušku osobu je naziv Bijeli udovac.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi