Udovica

(Preusmjereno sa stranice Udovištvo)
Za ostala značenja, vidi Udovica (razvrstavanje).

Udovica je naziv za ženu čiji je suprug umro. Za muškarca čija je supruga umrla se koristi izraz udovac. Za stanje u kome se udovica ili udovac nalaze se koristi izraz udovištvo.

Kip udovice sa djecom u japanskom hramu Yasukuni, koji simbolički prikazuje žene čiji su muževi poginuli u drugom svjetskom ratu

Običaji i općedruštveni pogledi na udovištvo se razlikuju od kulture do kulture, odnosno u odnosu na različite historijske periode i specifične ekonomske okolnosti, ali je za većinu slučajeva karakteristično da su žene-udovice u težem položaju od muškaraca-udovaca. Kao glavni razlog se obično navodi da su u većini društavama muškarci glavni izvor prihoda za porodicu, odnosno da žene imaju prosječno duži životni vijek od muškaraca, a obično su mlađe od svojih bračnih drugova.

Postoji i Bijela udovica što je naziv za ženu čiji je bračni drug jako dugo vremena odsutan (zbog posla ili zbog raznih životnih prilika-ne prilika), te za bračnog druga koji je nestao (ne zna mu se trenutačna lokacija, niti životni status). Inačica naziva za mušku osobu je naziv Bijeli udovac.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi