Ubojstva sjekirom u P'anmunjŏmu

Ubojstva sjekirom u P'anmunjŏmu (korejski: 판문점 도끼살인사건) je naziv za incident u kojem su sjevernokorejski vojnici 18. kolovoza 1976. godine ubili dva američka vojnika u zajedničkom sigurnosnom području u sklopu demilitarizirane zone. Događaj je znan još i kao Incident sa sjekirama, Incident s topolom i Indicent tokom sječe drveta.

Ubojstva sjekirom u P'anmunjŏmu
Ostatak topole koja je bila predmet incidenta, fotografiran 1984. godine
LokacijaSjeverna Koreja P'anmunjŏm, Sjeverna Koreja
Datum18. kolovoza 1976.
Mrtvih2
PočiniteljiKorejska narodna armija

U zajedničkom sigurnosnom području, nedaleko od "mosta bez povratka", nalazila se 30 m visoka topola koja je blokirala pogled komandnim točkama i vidilicama Ujedinjenih naroda. Dana 18. kolovoza 1876., skupina južnokorejskih i UN-ovih časnika, koje su predvodili satnik Arthur Bonifas, satnik Kim i prvi poručnik Mark Barrett, došla je do stabla s ciljem da ga posiječe. Ubrzo se pojavilo 15 sjevernokorejskih vojnika predvođenih višim poručnikom Pak Chulom, kojemu su UN-ovi vojnici dali nadimak "poručnik Buldog" zbog ranijih konfrontacija. Sjevernokorejski vojnici su promatrali sječu nekih 15-ak minuta bez reakcije, a onda je Pak odjednom naredio UN-ovim vojnicima da prestanu sa sječom jer je tu topolu osobno posadio Kim Il-sung. Bonifas ga je poslušao, no oglušio se o naredbu i naredio nastavak radova. Pak je tada izdao naredbu i preko mosta je stigla skupina od još 20 vojnika sa šipkama i palicama. Pak je još jednom naredio da Bonifasovi ljudi prestanu sa sječom, a kad se ovaj ponovo oglušio, viknuo je svojim trupama da "pobiju gadove".

Koristeći sjekire koje su bacili UN-ovi časnici, sjevernokorejski vojnici su napali Bonifasa i Barretta te ranili sve osim jednog čuvara UN-a. Pak je oborio Bonifasa, kojega su tada do smrti tukli sjevernokorejski vojnici. Barrett je, u međuvremenu, uspio pronaći udubinu ispod jednog zida i tu se sakriti. Borba je trajala nekih pola minute prije nego su snage UN-a uspjele raštrkati sjevernokorejske trupe i izvuči Bonifasa, međutim nitko nije znao gdje je Barrett. Nakon što su shvatili da ga nema, časnici UN-a su organizirali potragu, ali su ga pronašli nakon što su ga sjevernokorejski vojnici napali sjekirom. Prevezen je u bolnicu u Seoulu, međutim umro je na putu. Časnici UN-a su iz vidilice zabilježili incident na kameri.

Tri dana kasnije, uz odobrenje predsjednika Forda, Ujedinjeni narodi i Južna Koreja započinju Operaciju Paul Bunyan, nazvanu po istoimenom mitskom drvosječi. Demonstrirajući svoju silu, ali pazeći da ne doće do eskalacije, Zapadne snage su sasjekle cjelokupno drvo, a ne samo grane koje su zaklanjale pogled. Bila je to pomno isplanirana reakcija nakon koje je došlo do bojazni kako bi sukob mogao eskalirati, međutim cijela kriza je stala nakon toga. Incident je također potaknuo razdvajanje časnika unutar sigurnosnog područja kako bi se izbjegli daljnji incidenti.