USS Arizona (BB-39)

USS Arizona je bio bojni brod izgrađen za mornaricu Sjedinjenih Država sredinom 1910-ih. Nazvan u čast 48. države, bio je drugi i poslednji brod u klasi Pensilvanije. Nakon što je puštena u rad 1916. godine, Arizona je ostala u državi tokom Prvog svetskog rata, ali je otpratila predsednika Vudroa Vilsona na sledeću Parisku mirovnu konferenciju. Brod je ponovo raspoređen u inostranstvu 1919. da predstavlja američke interese tokom grčko-turskog rata. Dve godine kasnije prebačena je u Pacifičku flotu, pod kojom će brod ostati do kraja njene karijere.

Tokom 1920-ih i 1930-ih Arizona je redovno raspoređena na vežbe obuke, uključujući godišnje probleme flote, isključujući sveobuhvatnu modernizaciju između 1929. i 1931. godine. Brod je podržao napore za pomoć nakon zemljotresa 1933. u blizini Long Biča u Kaliforniji, a kasnije je snimljen. uloga u filmu Džejmsa Kegnija iz 1934. Evo dolazi mornarica pre nego što je smanjenje budžeta dovelo do značajnih perioda u luci od 1936. do 1938. U aprilu 1940. matična luka Pacifičke flote je premeštena iz Kalifornije u Perl Harbor, na Havajima, kao odvraćanje Japanaca imperijalizam.

7. decembra 1941. Japanci su napali Perl Harbor, a Arizona je pogođena sa nekoliko oklopnih bombi bačenih iz vazduha. Jedan je detonirao spremnik napunjen eksplozivom, potopivši bojni brod i ubio 1.177 njegovih oficira i članova posade. Za razliku od mnogih drugih brodova napadnutih tog dana, Arizona je bila toliko nepopravljivo oštećena da nije popravljena za upotrebu u Drugom svetskom ratu. Olupina broda još uvek leži na dnu Perl Harbora ispod Memorijala USS Arizona. Spomen-obeležje posvećeno svima koji su poginuli tokom napada, podignuto je preko ostataka broda.