Turbe (grobnica)

Turbe je turski termin za grobnicu, obično bogatijeg, poznatijeg čovjeka. Nadgobna je građevina, spomenik, obično kvadratne ili hekogonalne (šest uglova) kao i oktogonalne (osam uglova) osnove. Natkriveno, ponekad ograđeno i sa nekom građevinom pored, česmom ili džamijom zadužbinara. Ovakve građevine su od punih zidova, sa olovnom kupolom (nekada četvorostranim krovom, otvorenog ili zatvorenog tipa). Česti su primjeri da su podizana i na grobljima. Otvorena turbeta imaju 4-6 kamenih stubova, spojenih zidanim lukovima. Oni nose nizak osmostrani ili šestostrani cilindrični dio sa prozorima (koji se, radi osvjetljenja umeću na kupolama između gornje kape, polulopte i donje konstrukcije, koja nosi cijelu konstrukciju). Turbe zatvorenog tipa je slično džamijama.

Turbe u Travniku

U Bosni i Hercegovini nakon osmanlijskih vremena, ostala su mnoga turbeta, kao obilježje na nečije delo i postojanje. Mnoga turbeta u Bosni i Hercegovini osim historijskog imaju i religijsko značenje.

Na teritoriji današnje Crne Gore, zna se za preko dvadeset turbeta. Ona se međusobno razlikuju, pa ih je teško svrstati u neku određenu grupu.

Literatura uredi

  • Grupa autora:Istorijski leksikon Crne Gore, knjiga 5, "Daily Press-vijesti" Podgorica, 2006.
  • Mehmed Mujezinović, "Kulturno naslijeđe", Sarajevo –Publishing, 3. izdanje, str. 61 – 65, 1998. -Islamska epigrafika Bosne i Hercegovine, knjiga 3
  • Abdulah Talundžić, Mostar : Most - časopis za obrazovanje, nauku i kulturu, 193 (104 - nova serija), str. 72. Turbe i toranj crkve u Bihaću.