Ovo je glavno značenje pojma Trojanski konj. Za druga značenja, v. Trojanski konj (razvrstavanje).

Trojanski konj (starogrčki: Δούρειος Ἵππος = Drveni konj) je dio mita o Trojanskom ratu, lukavstvo kojim su Ahejci konačno savladali Troju.

Trojanski konj
Δούρειος Ἵππος
Čuvaj se Danajaca i kad darove nose (alegorijski naziv ilustracije)
Čuvaj se Danajaca i kad darove nose (alegorijski naziv ilustracije)
Čuvaj se Danajaca i kad darove nose (alegorijski naziv ilustracije)

Karakteristike uredi

Kako se opsada Troje razvukla na punih deset godina, Grci su uvidjeli da čistom silom neće moći savladati Trojance, pa je lukavi Odisej predložio tu ideju. To je bio ogroman, šuplji drveni konj, kog su napravili Grci da se pomoću njega uvuku u Troju. Konja je istesao i sastavio Epej, poznati stolarski majstor i šakač.[1] Kad su ga konačno dovršili, Grci su praveći se da napuštaju bojno polje otplovili prema obližnjem otoku Tenedosu, ostavljajući iza sebe samo uhodu Sinona i konja u kog se uvukla mala grupa vojnika.[1] Sinon je lukavo uvijenom pričom uvjerio Trojance, da se radi o poklonu, kojim Grci u ime svoje božice Atene žele ovjekovječiti nesavladivost trojanskih bedema.

Trojanci su unatoč upozorenjima svog svećenika Laokonta i Kasandre, uvukli konja unutar zidina. Te iste noći agamemnonovi ratnici predvođeni Odisejom izašli su iz njega[1], savladali stražare i otvorili gradska vrata svojim suborcima, koji su se potajice vratili do Troje i razorili je.

Najviše stihova o Trojanskom konju napisao je Vergilije u II knjizi epa Eneida[1], jedan od njih postao je slavan za sva vremena, njega izgovara trojanski svećenik Laokont pokušavajući zaustaviti Trojance da ga ne uvuku u grad;

equo ne credite, Teucri.
quidquid id est, timeo Danaos et dona ferentis.

Preveden sa latinskog on glasi Ne verujte konju, Trojanci! Šta god da je, plašim se Danajaca kad darove nose. Na osnovu njega nastala je suvremena poslovica; Čuvaj se Danajaca i kad darove nose.

Trojanski konj danas uredi

Na osnovu tog mitološkog događaja stvoren je izraz Trojanski konj koji označava neku subverzivnu aktivnost potaknutu izvana[1] ili potajnu prevaru i podmukli napad.

Zbog vrlo velikih sličnosti, danas se i brojni štetni računalni programi zovu trojanski konji ili trojanci.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Trojan horse (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 02. 04. 2014. 

Vanjske veze uredi