Trg Republike (Podgorica)

Trg Nezavisnosti


Trg Nezavisnosti (crnogorskoj ćirilici: Трг Независности ) je [[Podgorica|podgoričkitrg koji se nalazi u gradskoj četvrti(naselju) Centru. Trg obuhvata oko 15000 metara kvadratnih. Okružuju ga biblioteka i prodavnice obuće, odjeće i knjižare. Takođe u njegovoj blizini nalaze se stambene zgrade.

Pogled na prodavnice sa Trga Republike

LokacijaUredi

Južno od trga prostire se Vučedolska ulica. Istočno se nalazi Ulica Slobode, a zapadno Njegoševa ulica. Na sjeveru se nalazi Bokeška ulica. Ulica Slobode je poznata po velikom broju prodavnica. Ako se od Trga republike produži Ulicom Slobode sa lijeve strane će se naći Hercegovačka ulica u kojoj se nalaze brojne radnje.


O trguUredi

Prije nezavisnosti Crne Gore, ovaj trg se zvao Trg Ivana Milutinovića. Tada je nosio ime poznatog crnogorskog komuniste Ivana Milutinovića. Kada je Crna Gora postala nezavisna dobio je ime Trg Republike. Trg je bio veoma značajno mjesto u Podgorici, ali je izgubio trgovinski značaj izgradnjom Delta City-ja. Ipak Trg Republike i dalje ima veliki značaj, pogotovo kada su u pitanju dočeci sportista ili neke državne manifestacije.