Trazil iz Mendesa

Trazil iz Mendesa (Thrasyllus) (umro godine 36. n.e.), čije je puno ime Tiberius Claudius Thrasyllus, bio je egipatski astrolog, astronom i matematičar koji je živio za vrijeme vladavine rimskog cara Tiberija, kome je i osobno služio. Bio je poznat po preciznosti svojih astroloških predviđanja. Prema njegovim proračunima Izlazak Izraelita iz Egipta se dogodio oko 1690. pne. Danas je najpoznatiji po objavljivanju najranijeg izdanja sabranih Platonovih djela i njihovom organiziranju u tetralogije.

Odrastao je u imućnoj porodici egipatskih Grka iz grada Mendesa. Trazil je Tiberija upoznao za vrijeme njegovog izgnanstva na Rodosu te je postao njegov bliski prijatelj, a zahvaljujući ispravnom predskazivanju njegovog dolaska na prijestolje, i pouzdanik. Trazil je imao veliki uticaj na cara u ranom periodu njegove vladavine, ali je kasnije podržavao Sejana. Oženio se za komagensku princezu Aku II, s kojom je imao dvoje djece - sina Tiberija Klaudija Balbila i kćer Euniju.

Trazilu se pripisuje da je caru Tiberiju savjetovao da se iz Rima povuče na Capri. Kada se njegova kćer Eunija zaljubila u Nevija Sutorija Makrona, okrenuo se protiv Sejana, pomogao njegovo svrgavanje i Makronov dolazak na mjesto pretorijanskog prefekta. Trazilu se također pripisuje da je svojim proročanstvima spasio veliki broj života, odnosno da je tvrdeći kako će Tiberije imati dug život odgovorio cara od toga da preventivno likvidira veliki broj svojih potencijalnih suparnika.

U popularnoj kulturi uredi

Trazil se pojavljuje kao lik u romanu Ja, Klaudije Roberta Gravesa. U istoimenoj BBC-jevoj TV-seriji, kao i u TV-seriji The Caesars iz 1968. godine ga je tumačio Kevin Stoney.

V. također uredi

Reference uredi