Tosa (provincija)

Provincija Tosa (土佐国 Tosa no kuni?) je bila bivša provincija Japana čija teritorija odgovara današnjoj prefekturi Kochi na otoku Shikoku.[1] Tosa se granićila sa provincijama Iyo i Awa. Ponekad se za nju koristio i naziv Doshū (土州?) .

Karta japanskih provincija (1868) sa Provincijom Tosa posebno označenom

Drevno sjedište joj se nalazilo kraj današnjeg Nankokua. Tosa jinja je bio označen kao glavno šintoističko svetište (ichinomiya) za provinciju.[2]

Tosa je za vrijeme perioda Sengoku bila pod vlašću klana Chosokabe, a Chōsokabe Motochika je nakratko ujedinio Shikoku pod svojom vlašću, prije nego što je vraćen u Tosu od Toyotomi Hideyoshija i ostao bez svega poslije Sekigahare. Provinciju je tada preuzeo Yamauchi Kazutoyo. Tosa je bila relativno siromašna provincija, i u njoj nije bilo tvrđava čak ni pod Chōsokabeom. Tek poslije Sekigahare je sagrađen utvrđeni grad Kōchi koji danas služi kao sjedište regije. U Edo periodu je provinciju kontrolirala domena Tosa.

Samuraji iz Tose su igrali važnu ulogu u Meiji restauraciji 1868.[1] Iz ove provincije potiče poznata rasa pasa Tosa Inu.

Napomene uredi

  1. 1,0 1,1 Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Tosa" in Japan Encyclopedia, p. 988 na Google knjigama; n.b., Louis-Frédéric is pseudonym of Louis-Frédéric Nussbaum, see Deutsche Nationalbibliothek Authority File Arhivirano 2012-05-24 na Archive.is-u.
  2. "Nationwide List of Ichinomiya," p. 3. Arhivirano 2013-05-17 na Wayback Machine-u; pristup 9. VIII 2011

Literatura uredi