Tihama ili Tihamah (arapski: تهامة) je uski obalni pojas na Arapskom poluotoku uz Crveno more, podijeljen između Saudijske Arabije i Jemena.

Tihama uz Crveno more pored Kavke u Jemenu

U širem smislu, Tihama ide od Akapskog zaljeva na sjeveru do tjesnaca Bab-el-Mandeb. U užem smislu, koji se danas češće koristi, Tihama se odnosi samo na južni dio obale, od luke Džede dalje na jug, paralelno s Asirom i Jemenom.

Geografija uredi

Za razliku od unutrašnjosti, Tihama je suha ravnica puna pješčanih dina, s rijetkim oazama. Veća naselja u Tihami su Al Hudaida, Moka i Zabid u Jemenu, te Džizan, al-Kunfuza, i al-Lis u Saudijskoj Arabiji. Obale Tihame su opasne za plovidbu jer su pune pličina i hridi te bez luka, posebno na sjevernom dijelu.

U današnje vrijeme Tihama se dijeli na tri dijela, po regiji u unutrašnjosti s kojom graniči: sjeverni dio je Tihama al-Hidžaz, srednji dio Tihama Asir, a južni dio Tihama al Jemen. Srednji i južni dio pripadaju obalnoj pustinjskoj ekoregiji.

Starija evropska podjela, također je poznavala tri dijela Tihame:

  • Obalna Tihama, pješčani pojas uz more, do kojeg ne dopire nijedan planinski vadi, jer prije toga zbog visoke temperature presuši. U tom pojasu rijetke kiše padnu samo tokom ljetnih mjeseci, i to kao kratke žestoke oluje. Na malo plodnih polja, koja imaju dovoljno vlažnosti, uzgaja se proso, kukuruz i lucerna. Stanovnici rijetkih mjesta na obali, bave se uglavnom ribolovom, brodarstvom i trgovinom.
  • Visoravan Tihama, pojas pored obalnog, na visoravni od 50 do 250 metara visine, na kojem su rijetke kiše moguće od maja do septembra, i koji ima više uvjeta za ratarstvo na terasastim poljima, do kojih ipak dopiru neki vadiji planina. Taj pojas je bogatiji i gušće naseljen.
  • Planinska Tihama, pojas dubokih dolina planinskih vadija, na nadmorskoj visini od 700 metara. To je pojas gdje vadiji tokom cijele godine imaju vodu, i tu se uzgajaju različite tropske kulture, zbog tog je najgušće naseljen.

Temperature u obalnoj Tihami su izuzetno visoke i to je jedno od najvrućih mjesta na zemlji. Normalan ljetni dan u al-Hudaidi može biti 43 °C uz vlažnost od oko 40-60% u podne, što kod većine ljudi izaziva toplinski udar. Jedino lokalni stanovnici mogu izdržati te vrućine, čak ni planinski Jemenci nisu u stanju izdržati dugo u Tihami.

Vanjske veze uredi