The Vikings (film)

film

The Vikings (sh. Vikinzi) je američki pustolovno-historijski film snimljen 1958. u režiji Richarda Fleischera. Predstavlja adaptaciju romana The Viking američkog pisca Edisona Marshalla koji se, pak, temeljio na drevnoj nordijskoj sagi Ragnarssona þáttr (Priča o Ragnarovim sinovima). Radnja je smještena u Norvešku u ranom srednjem vijeku, a protagonisti su vikinški princ Einar (čiji lik tumači Kirk Douglas) i njegov rob Erik (koga tumači Tony Curtis), koji je ustvari Einarov polubrat i legitimni nasljednik northumbrijskog prijestolja u današnjoj Engleskoj, a čiji će odnos zakomplicirati suparništvo oko engleske princeze Morgane (čiji lik tumači Janet Leigh). Snimanje se odvijalo na lokacijama u Norveškoj i nizu zapadnoevropskih država, pri čemu su velike probleme stvarale loše vremenske prilike, ali i sukobi Douglasa sa režiserom Fleischerom. Usprkos toga, kada je film došao u kino-dvorane, imao je veliki uspjeh kod publike. Kritici se, pak, izuzetno dopala fotografija Jacka Cardiffa, kao i vješto kombiniranje spektakularne akcije sa kompliciranim zapletom. The Vikings je sljedeće godine potakao snimanje kratkotrajne TV-serije Tales of the Vikings, a tokom sljedećih nekoliko gdoina još dva filma slične tematike - italijanski Eric the Conqueror iz 1961. godine i američko-jugoslavenski The Long Ships iz 1964. godine, koji je režirao sam Cardiff.

The Vikings
RežijaRichard Fleischer
ProducentJerry Bresler
ScenarioCalder Willingham (scenario)
Dale Wasserman (adaptacija)
PredložakThe Viking; autor:
Edison Marshall
NaracijaOrson Welles
UlogeKirk Douglas
Tony Curtis
Janet Leigh
Ernest Borgnine
James Donald
Alexander Knox
Frank Thring
MuzikaMario Nascimbene
FotografijaJack Cardiff
MontažaElmo Williams
StudioBavaria Film
Brynaprod S.A.
Curtleigh Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
28. 6. 1958 (1958-06-28)
Trajanje116 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,5 mil. $[1]
Bruto prihod6 mil. $ (procjene prihoda na kino-blagajnama SAD i Kanade)[2]

Uloge uredi

Casting uredi

Ernest Borgnine u filmu tumači lik Ragnar, oca Einara, lika koji u filmu tumači Kirk Douglas. Borgnine je u stvarnom životu bio dva mjeseca mlađi od Douglasa.

The Vikings je bio tri od pet filmova u kome su zajedno nastupili Tony Curtis i Janet Leigh tokom 11 godina trajanja braka.

Izvori uredi

  1. Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 132
  2. "All Time Domestic Champs", Variety, 6 January 1960 p 34

Vanjske veze uredi