The Trial (1993)

(Preusmjereno sa stranice The Trial (1993 film))

The Trial (engleski: Proces) je britanski film iz 1993. kog je producirala kompanija BBC. Radi se o drugoj po redu ekranizaciji istoimenog romana Franza Kafke, za koju je scenarij napisao britanski nobelovac Harold Pinter. Režiju filma potpisuje David Jones, dok se u glavnim ulogama pojavljuju Kyle MacLachlan kao Josef K., Anthony Hopkins kao zatvorski kapelan i Jason Robards kao dr. Huld. Osim njih, u sporednim ulogama se pojavljuju brojni poznati britanski glumci. U filmu se, u manjim ulogama, pojavljuju i neki češki glumci.

The Trial
PrijevodProces
Žanrdrama
RežijaDavid Jones
ProdukcijaLouis Marks
Jan Balzer
ScenarioHarold Pinter prema romanu
Franza Kafke
UlogeKyle MacLachlan
Anthony Hopkins
Jason Robards
MuzikaCarl Davis
Premijera
24. 11. 1993 (1993-11-24)
Jezikengleski jezik
Trajanje120 minuta
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Kompanija
DistributerAngelika Films
Tehnička ekipa
Art directorJim Holloway
Jirí Matolín
FotografijaPhil Meheux
MontažaJohn Stothart
ScenografijaDon Taylor
KostimiAnushia Nieradzik
The Trial na Internet Movie Database

Iako dosta dobro prikazuje tjeskobnost "kafkijanske atmosfere", ovaj dvosatni film nije dobio toliko dobre kritike, a na popularnoj web stranici IMDb drži ocjenu 5.9/10. Film je u cijelosti sniman u Pragu, a jedna od lokacija (korištena kao interijer banke u kojoj K. radi) bila je i Narodni muzej.

Radnja uredi

Josef K. se budi jednog jutra u svojoj sobi da bi saznao da je uhićen i optužen za nepoznat zločin od strane nepoznatog, gotovo apstraktnog, suda. Unatoč uhićenju, K. normalno obavlja svoje dnevne aktivnosti te povremeno odlazi do suda, pokušavajući se riješiti procesa. U tome mu pokušavaju pomoći razni groteskni likovi od kojih on zapravo nema nikakve koristi. Izuzetak je zatvorski kapelan, koji mu jedini nudi konkretnu pomoć, ali mu isto tako savjetuje da se prepusti svojoj sudbini jer je proces zaključen nepovoljno za njega. U konačnici, po K.-a dolaze dvojica egzekutora koji ga odvode na usamljeni kamenolom gdje izvršavaju smrtnu kaznu nad njim.

Uloge uredi

Povezano uredi

Vanjski linkovi uredi