The Last Movie (sh. Posljednji film) je američki igrani film snimljen u režiji Dennisa Hoppera i premijerno prikazan 1971. godine, poznat kao jedan od prvih velikih neuspjeha Novog Hollywooda.

The Last Movie
RežijaDennis Hopper
ProducentPaul Lewis,
Bob Rafelson,
Michael Gruskoff (izvršni)
ScenarioDennis Hopper,
Stewart Stern
UlogeDennis Hopper
Stella Garcia
Julie Adams
Sylvia Miles
Peter Fonda
Henry Jaglom
Michelle Phillips
Kris Kristofferson Tomas Milian
MuzikaSevern Darden
Chabuca Granda
Kris Kristofferson
John Buck Wilkin
FotografijaLászló Kovács
MontažaDennis Hopper,
David Berlatsky,
Antranig Mahakian
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
9. 1971 (1971-09) (Venecija)
Trajanje108 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1 mil. $

Hopper u filmu tumači ulogu protagonista, kaskadera po imenu Kansas, koji je zajedno sa hollywoodskom ekipom došao snimati vestern u Peruu, a nakon završetka snimanja odlučio ostati u toj zemlji. Radnja prikazuje kako otkrije kako seljaci u mjestu gdje se snimao film nastavljaju snimanje, ali bez filmskih trikova i sa pravim mecima, što izaziva ljudske žrtve i krvoproliće.

Hopper je The Last Movie nastojao snimiti godinama, ali se prilika pružila tek zahvaljujući izuzetnom uspjehu njegovog prvijenca Easy Rider. Studio Universal Pictures mu je dao relativno visok budžet i svojevrsni "carte blanche" da snimi film upravo kakav želi. Na njega je Hopper poveo veliki broj poznanika i prijatelja, među kojima su bili pjevač Kris Kristofersson i režiser Samuel Fuller, te se ono, velikim dijelom zahvaljujući Hopperovoj ovisnosti o alkoholu i drogama pretvorilo u kaos. Kada je film konačno završen, Hopper je od nekoliko sati materijala izmontirao verziju s konvencionalnom naracijom, ali ga je na to njegov prijatelj Alexander Jodorowsky ismijao i nagovorio da snimi verziju u kojoj bi koristio ne-kronološku naraciju i razne nekonvencionalne tehnike. Iako je nakon premijere na venecijanskoj Mostri dobio nagradu kritike, kasnije je postao predmetom žestokih kritika i predstavljao potpuni komercijalni promašaj. Nekoliko godina je ušao u izbor autora knjige Pedeset najgorih filmova svih vremena, a sam Hopper je gotovo cijelu deceniju bio praktički prognan iz Hollywooda.

Uloge uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi